Huan Pablo Krekun, Argentinac crnogorskih korijena: Kada sam prvi put došao u Crnu Goru osjetio sam da je poznajem

“Veoma je važno znati da porijeklo našeg prezimena zauzima mjesto u devet stotina godina dugoj istoriji čovječanstva. Od tog momenta i prvih kontakata naše porodice sa ambasadorom Stojovićem Crna Gora je dio mene, osjećam je u krvi. Imao sam sreću da dotaknem tlo Crne Gore tokom 2016. i kad god imam priliku preporučujem svojim prijateljima i poznanicima odavde da je posjete. Bio sam prvi član porodice Krekun iz Argentine koji je imao priliku da posjeti Crnu Goru”, ističe Huan

Huan Pablo Krekun, unuk Crnogorca i Crnogorke, porijeklom iz Crmnice. Advokat, pjesnik, rok muzičar u bendu POE i član crnogorske zajednice u Buenos Ajresu. Posljednjih godina promoviše Crnu Goru u Argentini, najviše kroz umjetnost. Njegova muzika i poezija odišu crnogorskim identitetom i veliki mu je san da nastupa u postojbini.

“Posjedujem vrlo malo informacija o životu mojih predaka, babe i đeda prije svega. Znam da su živjeli u gradiću General Madariaga gdje danas živi veliki broj potomaka Crnogoraca. Imali su troje djece. Jedno od njih je moj otac. Kada je on napunio dvije godine, baba i đed su se razveli. Nakon toga moja baba Helena, ćerka Crnogoraca, rođena u Argentini, odlazi da živi u Hunin kod svoje porodice Pejović. Tamo su odrastali moj otac i njegova braća. Znam da je moj đed živio dugo u Mar Del Plati, najpopularnijem primorskom gradu u Argentini. Znam da je tamo i umro kad sam ja imao samo tri godine. Đed i moj otac su bili veoma distancirani. Đed Božo (u Argentini Natalio) je obnovio kontakt s mojim ocem kada je tata imao četrdeset godina”, priča za “Pobjedu” Krekun.

Ovom umjetniku inspiracija je Crna Gora, u koju je prvi put stigao 2016.

Foto: Printscreen/Filma Gitanos

”Efikasan rad ambasadora Gordana Stojovića u Argentini, njegov blizak kontakt sa potomcima Crnogoraca u mojoj zemlji mi je dozvolio da saznam više o istoriji porodice Krekun i da je njena istorija dugačka čak 900 godina. Do tada, prije nego što smo ostvarili kontakt sa ambasadorom, znali smo samo da je naše prezime porijeklom iz eks-Jugoslavije. Veoma je važno znati da porijeklo našeg prezimena zauzima mjesto u devet stotina godina dugoj istoriji čovječanstva. Od tog momenta i prvih kontakata naše porodice sa ambasadorom Stojovićem Crna Gora je dio mene, osjećam je u krvi. Imao sam sreću da dotaknem tlo Crne Gore tokom 2016. i kad god imam priliku preporučujem svojim prijateljima i poznanicima odavde da je posjete. Bio sam prvi član porodice Krekun iz Argentine koji je imao priliku da posjeti Crnu Goru”, ističe on.

Tokom boravka u zemlji svojih predaka, osjetio je kao da je već poznaje.

“Želim da znaju da sam, kada sam boravio prvi put u Crnoj Gori tokom 2016, osjetio kao da je već poznajem. Osjetio sam iznutra kao da sam već bio tamo. Ta posjeta mi je pomogla puno da razumijem prošlost, bez govora, osjećao sam blagostanje i sigurnost. Osjećao sam se kao da sam se samo poslije određenog vremena vratio svojoj kući. ‘Crna Gora je vječna!’ Ambasador mi je pomenuo ovu rečenicu prije nekoliko godina… koja me fascinirala ne samo svojom estetikom, već i istinom koju nosi”, priča Krekun, prenosi antenam.net.

Foto: Printscreen/Filma Gitanos

Kako ističe, cilj mu je da prenese duh svoje umjetnosti u Crnu Goru.

“Zapravo, to nije cilj, već san koji očekujem da ću ispuniti. Kako je muzika univerzalna umjetnost, u njenom stvaranju nema granica u jeziku, osjećam da bi se mogli razumjeti veoma lako. Sanjam o tome da pišem pjesme koje govore o Crnoj Gori, o njenim ljudima, o korijenima. Osjećam da te melodije već odzvanjaju u mojoj glavi, ali ih još ne čujem glasno. Osjećam da su već napisane u nekoj paralelnoj realnosti i da samo čekaju da budu otkrivene. Hulio Kortazar (Julio Cortazar) je govorio da je on samo sjedio i prepisivao priče – da je on bio samo jedan običan medijum koji je pomogao da te priče ugledaju svjetlost i budu publikovane”, navodi on.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!