Bošnjaci malo uče o sebi, treba da budu više zastupljeni u obrazovnom sistemu

Član Nacionalnog savjeta za obrazovanje, Suljo Mustafić, kazao je da nastavni programi moraju uvažiti specifičnosti nacionalnih kultura. “Iz nastavnih planova trebaju da se uklone oni sadržaji koji vrijeđaju vjersko nasljeđe ili tradiciju. Siguran sam da ni do danas to nije urađeno”, rekao je Mustafić

Foto: Printscreen/RTCG

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori predložilo je danas izmjene nastavnih programa o zastupljenosti Bošnjaka u obrazovnom sistemu. Brojni profesori govorili su o školskim sadržajima u nastavi koje bi trebalo reformisati.

Okrugli sto je, kako je saopšteno, nastavak dosadašnjeg rada Bošnjačkog vijeća o programskim sadržajima i nastavnim planovima o zastupljenosti Bošnjaka u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Ocjenjuju da ima pomaka, ali da može još bolje, jer, kako kažu, kroz škole u Crnoj Gori Bošnjaci malo uče o sebi.

“Svi pokazatelji govore da polako ali sigurno koračamo u fazu nacionalnog preporoda. Pri tome treba vjerovati i nadati se da Bošnjaci u Crnoj Gori polako politički sazrijevaju i da će u bliskoj budućnosti predstavljati nezaobilazni faktor rješavanja svih enigmi našeg društva”, kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća, Mirsad Džudžević.

Član Nacionalnog savjeta za obrazovanje, Suljo Mustafić, kazao je da nastavni programi moraju uvažiti specifičnosti nacionalnih kultura, piše rtcg.me.

“Iz nastavnih planova trebaju da se uklone oni sadržaji koji vrijeđaju vjersko nasljeđe ili tradiciju. Siguran sam da ni do danas to nije urađeno”, rekao je Mustafić.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava navode da je u svakom predmetnom programu predviđeno 80 odsto sadržaja, a da ostakak škole treba da koriste za planiranje različitih nastavnih sadržaja kojima bi se uvažile specifičnosti nacionalne kulture, jezika, istorije, umjetnostii i drugih koji se odnose i na pripadnike manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Iz Zavoda za školstvo kažu da je ovo početni korak ka daljem zadatku oko istraživanja zastupljenosti Bošnjaka u nastavnim programima, kada su u pitanju predmeti od identitetskog sadržaja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!