Petnaest godina od ubistva Murata Badića: Za smrt niko nije odgovarao, ubice se slobodno šetaju (VIDEO)

Tog nesrećnog dana Murat Badić je u Banjaluku došao iz Austrije gdje je boravio i radio, a na događaj, koji je trebao da predstavlja poziv na suživot i pomirenje, a pretvorio se u suštu suprotnost, doputovao je sa grupom Cazinjana. Svečana ceremonija bila je najavljena za 11:30, ali su demonstranti već od 11 sati gađali okupljene ispred zgrade Islamske zajednice kamenjem, ciglama, flašama i stolicama

Foto: Printscreen

Na dan postavljanja kamena temeljca za obnovu džamije Ferhadije u Banjaluci, 7. maja 2001. godine, divljački je kamenovana drupa vjernika, građana i brojnih domaćih i stranih članova delegacija, koji su željeli da prisustvuju svečanom činu. Među njima je bio i tada 61-godišnji Murat Badić iz Cazina, koji je zadobio teške tjelesne povrede od kojih je, nakon 19 dana provedenih u komi, preminuo.

Tog nesrećnog dana Murat Badić je u Banjaluku došao iz Austrije gdje je boravio i radio, a na događaj, koji je trebao da predstavlja poziv na suživot i pomirenje, a pretvorio se u suštu suprotnost, doputovao je sa grupom Cazinjana.

Svečana ceremonija bila je najavljena za 11:30, ali su demonstranti već od 11 sati gađali okupljene ispred zgrade Islamske zajednice kamenjem, ciglama, flašama i stolicama.

DEMONSTRANTI PALILI AUTOBUSE I VOZILA, GOSTI ZATOČENI U ZGRADI IZ

Nakon određenog vremena, probijen je “kordon” policije, pa su stotine okupljenih prodrle na plato ispred zgrade medžlisa i počele da tuku sve okupljene i novinare koje su zatekli. Ciglama i kamenjem zasipali su “Turke” i “balije”.

U međuvremenu su vjernici, političari i međunarodni zvaničnici bili zarobljeni u zgradi medžlisa. Među njima se nalazio bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Bosnu i Hercegovinu, Jaques Klein, kao i još neke strane diplomate, kao i predstavnici domaćih vlasti.

Zvaničnici Republike Srpske intervenisali su tek oko 14 sati. Tadašnji premijer Mladen Ivanić odlučio je da se pridruži zarobljenima u zgradi Islamske zajednice, uz obećanje da će je posljednji napustiti. Mirko Šarović, Dragan Čavić i predsjednik Skupštine RS Dragan Kalinić pokušavali su da smire masu, ali su dočekani negodovanjem i zvižducima.

Čavićev govor pratili su povici: “Nećemo džamiju!”

U međuvremenu je zapaljeno nekoliko autobusa, vozila, kao i kombi Radio televizije BiH. Zgrada medžlisa je bila premala da primi sve okupljene, a neki, naprosto, nisu stigli da pobjegnu na vrijeme. Povrijeđene su 153 osobe, piše Klix.ba.

ZA UBISTVO BADIĆA NIKO NIJE ODGOVARAO

Među njima je bio i Cazinjanin Murat Badić. On je od posljedica kamenovanja i zadobijenih teških tjelesnih povreda, nakon 19 dana provedenih u komi, preminuo 26. maja 2001. godine u bolnici u Sarajevu.

Čak petnaest godina od tog datuma još niko nije odgovarao za njegovu smrt.

“Neki su procesuirani za gluposti koje su se tamo desile, zato što su neke stvari porazbijane, a niko nije procesuiran zato što je moj otac poginuo. Gdje je tu smisao?”, pita se Mujo Badić, Muratov sin u kratkom razgovoru za Klix.ba.

Mujo nije želio da komentarše nesrećni događaj i dešavanja u vezi sa smrću oca. Kako ističe, “puna mu je kapa svega”.
“Nosimo se s tim, živimo sa tim. Nema nam druge”, kaže Mujo.

On veli da se njegove porodice sjete samo u ovim danima, a da su ih do sada posjećivali jedino predstavnici Muftijstva banjalučkog.

“Kad god su prolazili ovim krajem navratili bi do nas, jer saosjećaju sa nama i tim što se desilo”, ističe.

Na naše pitanje hoće li ići u Banjaluku 7. maja, Mujo kaže da nije siguran.

“Ne znam, još nisam odlučio. Ako i budem išao to ću znati samo ja, neće niko drugi”.

VLASTI BEZ ODGOVORA

Badići su tužili Republiku Srpsku i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i tražili odgovornost za Muratovu smrt, ali bez imalo uspjeha, tako da i dalje ostaje nejasno kako je moguće da, nakon 15 godina, apsolutno niko nije odgovarao za smrt čovjeka, koji je praktično ubijen pred TV kamerama.

Čak je i Aleksandar Stanković, voditelj poznate HRT-ove emisije Nedjeljom u 2, upitao svog tadašnjeg gosta Milorada Dodika zašto vlasti u RS-u nisu uhapsile Badićeve ubojice, našta Dodik nije mogao da ponudi adekvatan odgovor. Bilo je to još 2007. godine.

U Banjaluci je 7. maja rahmetli Muratu Badiću proučena hatma dova, a učili su je imami banjalučkog muftijstva. Njom je odato poštovanje i počast njegovom tragično oduzetom životu.

Badićeve ubice, s druge strane, i dalje će mirno šetati ulicama Banjaluke, ili nekog drugog grada Bosne i Hercegovine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!