Igumanija optužila Pahomija: Zloupotrijebio je moj potpis i pronevjerio 300.000 eura

Zbog toga, ona se sa sestrinstvom manastira preselila u manastir Gračanica, u eparhiju Raško-prizrensku. “Dragi moji, ko bi ostavio Pčinju poslije 25 godina? Meni je srce tamo. I taj narod mi je rod najrođeniji. Ali, više se nije moglo”, napisala je Stefanida u poruci krajem marta

Pahomije (Foto: Printscreen)

Igumanija Stefanida, starješina manastira Sveti Prohor Pčinjski, optužila je episkopa vranjskog Pahomija za zloupotrebu njenog potpisa, čime je pronevjereno oko 300.000 eura, piše portal InfoVranjske, prenosi “Blic”.

Zbog toga, ona se sa sestrinstvom manastira preselila u manastir Gračanica, u eparhiju Raško-prizrensku.

“Dragi moji, ko bi ostavio Pčinju poslije 25 godina? Meni je srce tamo. I taj narod mi je rod najrođeniji. Ali, više se nije moglo”, napisala je Stefanida u poruci krajem marta, piše InfoVranjske.

Izvor portala navodi da je sukob sa vladikom Pahomijem tinjao, ali da je eskalirao prije dvije nedjelje, kada je igumanija oštro reagovala na podatke o trošenju manastirskih para, posebno onih namijenjenih za obnovu Kraljevog konaka.

“Rekla sam im sve u lice, rekla sam da lažu, kradu i to sve sa mojim potpisom”, potvrdila je igumanija u poruci, rekavši da se radi o iznosu od “čak 300.000 eura”.

Ove podatke izvor InfoVranjskih objašnjava tvrdnjom da je igumanija Stefanida “bila natjerana” od vladike Pahomija da mu blanko potpiše više čekova (navodno desetak) kojima je on potom “rasipao manastirske pare”.

Međutim, iz Eparhije vranjske ovo demantuju tvrdnjom da se “novac svih crkvenih jedinica Eparhije vranjske troši u skladu sa planiranim budžetom, koji odobrava Eparhijski Upravni odbor”.

“Svakako da to nije tačno. Episkop je po funkciji ovlašćeno i odgovorno lice za cijelu eparhiju, pa tako i manastira Sveti Prohor Pčinjski, te stoga nije bilo potrebe da ima blanko nalog potpisan od igumanije Stefanide”, piše u odgovoru.

Sa druge strane, jedna od poruka koju je krajem marta uputila igumanija, a koju prenosi InfoVranjske, jeste da će se u Prohor Pčinjski vratiti jednog dana.

“Nemam ni snage ni zdravlja da to sve izdržim. Odlazim, a kad on ode, vratiću se”, piše u njenoj poruci.

Vladika Pahomije je jedan od sveštenika protiv koga je iznijet niz optužbi za zlostavljanje dječaka. On je u više navrata optuživan za pedofiliju i seksualno zlostavljanje dječaka koji su željeli da postanu sveštenici, ali prvu optužbu je na sudu vješto izbjegavao, sve dok slučaj nije zastareo.

Drugi put ga je optužio magacioner u eparhiji, tvrdeći da je seksualno zlostavljanje počelo kada je imao 16 godina. Pahomije se podvrgao ljekarskom pregledu kojim je utvrđeno da on “uopšte nema seksualni nagon”, a SPC je prosudila da je za nju stvar završena.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!