Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport saslušaće Vesnu Bratić 30. jula, glasala i URA

Papović je rekao da današnja vlast tročetvrtinski podržava četničku ideologiju, pa je otuda i skandalozno pitanje šta je problem da neko ko podržava tu ideologiju bude na čelu vaspitno-obrazovne ustanove. „To je kao kada biste danas u njemačkom parlamentu čuli nekog da kaže što je problem da nacista bude na čelu vaspitno-obrazovne ustanove“, rekao je Papović, navodeći da će se svemu tome protiviti koliko budu mogli

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport saslušaće resornu ministarku Venu Bratić, a na inicijativu predsjednika tog skupštinskog tijela Damira Šehovića. Ministarka Bratić, kako je dogovoreno, biće saslušana narednog petka, 30. jula u podne. Za inicijativu je glasalo šest poslanika opozicije, te Božena Jelušić iz Ure, a protiv je bilo šest predstavnika vladajuće koalicije.

Predsjednik odbora Damir Šehović kaže da je u prosvjeti izvršena klasična čistka i obračun sa nepodobnima, a da se nije vodilo računa o njihovim pojedinačnim rezultatima rada.

„Napravljena je velika šteta našem obrazovnom sistemu. Nema argumentacija koja može da opravda smjenu svih direktora bez detaljnije analize“, rekao je on.

Šehović je rekao da je jedan od razloga za saslušanje taj što školski odbori nijesu konstituisani skladno zakonu, dok je drugi pravne prirode, „jer su gotovi svi direktori razriješeni protivno pravu i nezakonito“.

MILAČIĆ: BRATIĆKIN GRIJEH ŠTO JE SRPKINJA

Marko Milačić iz Prave Crne Gore rekao je da nije protiv saslušavanja, ističući kako u slučaju Vesne Bratić preovladavaju „selektivnost i dvostruki aršini“.

Za Bratićku je rekao da je ministar koji ne trpi nikakve pritiske, te da je njen najveći grijeh što je Srpkinja, a što joj se ne može oprostiti sa raznih strana.

Šehović je, međutim, podsjetio kako je ministarka Bratić govorila da je žena četnik, te da Crnogorci ne postoje jer su rezultat etničkog inženjeringa.

PAPOVIĆ: NIJE KRIVA BRATIĆ, NEGO ONI KOJI SU JOJ TO DOZVOLILI

Član odbora iz redova DPS-a Dragutin Papović kazao je da su navedeni razlozi za saslušanje ministarke Bratić na mjestu.

„Kad imate vlast konstituisanu na ovakvim ideološkim vrijednostima, onda su i ovakva dešavanja očekivana“.

Papović je rekao da današnja vlast tročetvrtinski podržava četničku ideologiju, pa je otuda i skandalozno pitanje šta je problem da neko ko podržava tu ideologiju bude na čelu vaspitno-obrazovne ustanove.

„To je kao kada biste danas u njemačkom parlamentu čuli nekog da kaže što je problem da nacista bude na čelu vaspitno-obrazovne ustanove“, rekao je Papović, navodeći da će se svemu tome protiviti koliko budu mogli.

Vesna Bratić kao ministarka radi, kaže Papović, radi samo ono što je njeno ideološko i političko ubjeđenje.

„Nije kriva Bratić, krivi su oni koji su dali presudan glas da bi ona i cjelokupna vlada mogli da rade ovo, a to su ove navodno građanske partije. URA ima veću odgovornost, jer bez podrške Ure ona ne bi mogla ovo da radi“, poručio je Papović.

BOŽOVIĆ: U VRIJEME ŠEHOVIĆA NAJVIŠE ŠTETE PO OBRAZOVANJE

Jelena Božović iz DF-a ustvrdila je kako je za vrijeme mandata Damira Šehovića obrazovanje pretrpjelo najveću štetu.

„Znalo se kako se zapošljava i tamo su bili vaši i jastrebovi DPS-a, koji su vršili nacionalnu i političku diskriminaciju onih koji ne podržavaju vašu tadašnju koaliciju“, kazala je Božović.

Ona tvrdi da, kao profesorica srpskog jezika i književnosti, nije mogla da pronađe posao.

LEKIĆ: IMAO BIH DOSTA PITANJA…

Član odbora iz Demosa Miodrag Lekić rekao je da bi imao dosta pitanja za ministarku Bratić na odboru, posebno u vezi sa četiri resora, ali i njenim ne baš najsrećnijim izjavama.

„Još sam pod impresijom ljubljenja kovčega u Trebinju ministra kulture, predsjednika Vlade, uz sav respekt prema individualnim stanjima religije“, rekao je Lekić.

Crnoj Gori, kako je rekao, prijeti bosnizacija jer je naša zemlja isparcelisana.

„Mi imamo paralelne duhovne sredine, crkve i džamije pune su mladih. Neka su, možda je iraz neke suptilnosti, ali mi smo podijeljeno društvo i to dugo traje i u tom smislu nam prijeti Bosna. Nastavak je federalno, konfederalno uređenje, raspad ili neki Dejton da nas spašava. Crnu Goru malu…“, rekao je Lekić.

JELUŠIĆ: ZA SASLUŠANJE, ALI NE ZBOG POLITIKANSTVA

Božena Jelušić iz Građanskog pokreta URA istakla je da na odbor došla kako bi podržala kontrolno saslušanje ministarke Bratić.

„Primarna odgovornost njena je što ne unapređuje sistem“, istakla je ona.

Kazala je da će za saslušanje glasati, ali ne zbog politikanstva. Podsjeća da je iz škola ukinuto građansko obrazovanje.

„Ja sam za to da svako ko se poigrava onim što je četništvo bilo smjesta izgubi posao i sve“, rekla je Jelušić, prenosi portal Luča.

Foto: Printscreen

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!