Očekivano: Tramp ostaje predsjednik SAD, Senat ga oslobodio optužbi

Senatori su glasali skoro potpuno prema partijskoj pripadnosti u vezi sa optužbom za zloupotrebu položaja (52:48) i potpuno prema partijskoj pripadnosti u vezi sa optužbom koja se tiče opstrukcije Kongresa (53:47)

Foto: Printscreen

Senat SAD oslobodio je predsjednika Donald Trampa obje optužbe u procesu opoziva, kako se i očekivalo, prije današnjeg završetka suđenja.

Senatori su glasali skoro potpuno prema partijskoj pripadnosti u vezi sa optužbom za zloupotrebu položaja (52:48) i potpuno prema partijskoj pripadnosti u vezi sa optužbom koja se tiče opstrukcije Kongresa (53:47).

Jedini senator koji nije glasao uz svoje partijske kolege, u vezi sa optužbom za zloupotrebu položaja, bio je Mit Romni, republikanac iz Jute, bivši guverner Masačusetsa i predsjednilčki kandidat Republikanske stanke 2012. godine.

Da bi Tramp bio smijenjen trebalo je da ga proglase krivim dvije trećine od sto članova Senata.

“Smjenjivanje predsjednika zbog toga što je koristio ustavom data ovlašćenja, koja su ranije koristili i republikanski i demokratski predsjednici, predstavljalo bi opasan presedan i nasilje nad podjelom vlasti koju propisuje ustav. Zapravo, to bi značilo da je predsjednik podređen Kongresu… Ovo je rijedak istorijski momenat za članove Senata koji je samo dva puta do sada, u 232 godine dugoj istoriji, odlučivao o smjeni predsjednika. Treba da budemo jako oprezni i pazimo da opoziv ne postane redovni odraz političkih razlika među nama“, kazao je republikanski senator Džon Kornin prije glasanja.

Demokrate su, međutim, smatrale da ima dovoljno dokaza da je predsjednik prekršio ustav i da je prekoračio ovlašćenja, piše Glas Amerike.

„Predsjednik pokazuje da misli da je iznad zakona i da Kongres nema nikakva ovlašćenja da preispituje njegovo ponašanje, a da oni koji to rade – rade na sopstvenu odgovornost. Takvo ponašanje, nezabilježeno u dosadašnjoj istoriji, ne smije da bude dozvoljeno. To bi značilo da u budućnosti nijedan uzbunjivač ili svjedok neće prijaviti nepravilnosti i da nijedan predsjednik, bio on republikanac ili demokrata, neće polagati račune Kongresu – što nalaže ustav. Čak i u ovom slučaju kada je očigledno da je predsjednik zloupotrebio položaj i izdao povjerenje građana. Glasaću da predsjednik bude proglašen krivim po obe tačke“, rekao je demokratski senator iz Alabame Dag Džons.

Predsjednik nije pomenuo proces opoziva – impičment – u svom govoru o stanju nacije u utorak uveče. Međutim, ranije je konstantno kritikovao cio proces kao “lov na vještice” i tvrdio da nije uradio ništa pogrešno.

Rezolucijom o opozivu koja je usvojena u Predstavničkom domu, Tramp se tereti da je zloupotrebio položaj jer je zahtijevao od predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se obaveže da će pokrenuti istrage o demokrati i potencijalnom protivkandidatu Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru. Istovremeno, Tramp je zaustavio isplatu vojne pomoći od 391 milion dolara namijenjene Ukrajini.

Druga tačka rezolucije je opsturkcija Kongresa. Navodi se da je Tramp ometao kongresne istrage tako što je naredio članovima svoje administracije da ne svjedoče i ne dostavljaju dokumenta kongresnim odborima koji su vodil istragu.

“Administracija, ljudi na njenom vrhu i republikanci u Senatu – svi kriju istinu”, izjavio je demokratski senator Čak Šumer. “Optužbe su izuzetno ozbiljne. Miješanje u izbore, ucjenjivanje strane zemlje da se se umiješa u naše izbore, to zadire u samu suštinu naše demokratije”, poručio je.

Lideri senatske većine Mič Mekonel, koji je pomogao u planiranju skraćenog suđenja gdje se nije dozvolilo uvođenje novih svjedoka i dokaza, izjavio je da optužbe protiv Trampa “ni blizu nisu dovoljno jake da bi došlo do prve smjene predsjednika u američkoj istoriji”.

Za to vrijeme, Predstavnički dom je, po svemu sudeći, riješen da nastavi istragu o predsjedniku Trampu.

Kako je za CNN izjavio Džerold Nedler, predsjedavajući Odbora za pravosuđe, demokrate u Predstavnčkom domu će vjerovatno uputiti obavezujući poziv Džonu Boltonu, bivšem Trampovom savjetniku za nacionalnu bezbjednost.

“Mislim da je to vjerovatno, da”, rekao je Nedler na pitanje da li će se istrage nastaviti kao i da li se može očekivati obavezujući poziv Boltonu.

U knjizi koja treba da bude objavljena u martu, Bolton je, prema izvještajima Njujork Tajmsa, napisao da je Tramp sam želio da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini, dok vlasti te zemlje ne sprovedu tražene istrage.

Bolton je takođe izrazio spremnost da svjedoči ukoliko dobije obavezujući poziv od Kongresa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!