Marković: Prihvatićemo dijalog sa crkvom, jer želimo da potražimo rješenja zarad dobra Crne Gore

Premijer je rekao da se Crna Gora nalazi pred posljednjim izazovom kako bi bila napredna, stabilna i vječna

Foto: Twitter

Zamjenik predsjednika DPS-a i premijer Crne Gore, Duško Marković, kazao je na sjednici Opštinskog odbora budvanskog DPS-a da će prihvatiti dijalog sa crkvom.

“Prihvatićemo dijalog sa crkvom, iako znamo šta stoji iza scene, jer želimo da se bolje razumijemo, da približimo stavove i potražimo rješenja zarad dobra Crne Gore i njenih građana”, kazao je Marković, prenose “Vijesti”.

Premijer je rekao da se Crna Gora nalazi pred posljednjim izazovom kako bi bila napredna, stabilna i vječna.

“U kontekstu Zakona, koji smo donijeli, Crna Gora se danas nalazi pred posljednjim izazovom kako bi bila napredna, stabilna i vječna”.

Marković je kazao da “danas u Crnoj Gori i službuje i šeta najmanje 600 sveštenika, a Mitropolija je državi prijavila njih dvadesetak”.

“Pa ni za tih dvadesetak već deceniju ne plaća dažbine koje su po zakonu dužni da plaćaju svi drugi”.

Premijer je rekao da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tvrdi da je crkva iznad države.

“Amfilohije tvrdi da je crkva iznad države, poručujući nam da crkva ne treba da poštuje našu suverenost, nezavisnost i slobodu našeg građanskog društva. Ako patrijarh cijele Rusije utvrdi da je ruska crkva iznad ruske države, onda ćemo mi to pravo priznati Amfilohiju. Ali tome nema pomena”, rekao je Marković.

“Mi, ova vlast, koju su prokleli, omogućili smo na njihov zahtjev da crkvena imanja koja su im poklonile i zavještale vaše porodice, pretvore u biznis zone. U pojednim naseljima sa po po 50.000 kvadrata u objektima za hotele, vile, turizam, trgovine i šoping centre. Pa ko je zapravo izvršio prenamjenu crkvenog imanja – vlast ili Crkva”, kazao je Marković.

“Propaganda je i neistina da u Crnoj Gori postoji samo asimilacija i ugroženost srpskog naroda. Naprotiv – u Crnoj Gori na snazi je cjelovita demokratija gdje su srpske stranke vlast u nekoliko velikih crnogorskih opština, i gdje Srbija na naše tržište plasira i do milijardu eura robe”, rekao je premijer. 

Dodao je da “ne bi dozvolio da nas bilo koji zakon, pa ni ovaj, sukobljava jedne sa drugima.

“Ali ovdje nije problem Zakon o slobodi vjeroispovjeri – on je samo povod da se pokuša srušiti Crna Gora”.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!