Udruženje “Montekoln” povodom Medojevićeve izjave: Boli vas činjenica što smo uz evropsku Crnu Goru

Zamolili bi sve da nam ne uskraćuju prava i zabranjuju da se osjećamo u Crnoj Gori kao kod kuće i da nas ne progone, jer mi alternativnu domovinu nemamo. Molimo vas i da prestanete da nas, već godinama, nazivate neznavenima”, piše u saopštenju

 

Mi u Njemačkoj privremeno živimo i radimo, ali zašto ne bismo imali ista ili slična prava kao svi drugi Crnogorci? Svi mi imamo kuće i porodice u Crnoj Gori, svi provodimo svaki slobodni trenutak baš u tim kućama, sve odmore. Smatramo da državljanstvo u svakoj državi znači pravo da biraš i budeš biran. Uslov od dvije godine je vezan za proceduru o sticanju državljanstva, što znači da ne možeš čim dobiješ državljanstvo na izbore. Ovo ograničenje je, vjerujemo, uvedeno da bi se spriječile manipulacije najavljivane iz komšiluka”, saopšteno je iz Udruženja “Montekoln” iz Njemačke nakon što se u medijima pojavilo pismo koje će predsjednik Pokreta za promjene i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević, kako je saopšteno iz PzP, kao član skupštinskog Odbora za bezbjednost, uputiti ministru unutrašnjih poslova Njemačke Horstu Zihoferu.

Iz Udruženja kažu da je doprinos dijaspore u svim sferama života u Crnoj Gori ogroman, pa je neozbiljno selektivno odobravati ili zabranjivati njeno funkcionisanje u domovini i određivati za koga će da glasa.

“Prije nego počnete da nas omalovažavate kako dolazimo da glasamo da bi nam se platila karta i slično, zapitajte se da li je uopšte logično da ostavimo naše poslove na kojima bismo za tih dan-dva zaradili tri i više tih avio karata. Druga vrlo bitna stvar je to što neke boli naša privrženost i podrška samostalnoj Crnoj Gori. Boli vas činjenica da smo mi uz evropsku Crnu Goru i to ćemo i ostati. Državljanstvo nećemo mijenjati za neko drugo”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da im “nije jasno kako se mogu obraćati demokratskim državama, u ovom slučaju Njemačkoj, ljudi koji su svugdje, pa i u toj državi, okarakterisani kao rušitelji vlasti”.

“U Njemačkoj glasa 1,4 miliona Turaka i to ne tajno, već potpuno regularno, u svojim konzulatima”, piše u saopštenju.

Novčana i druga pomoć koja dolazi od dijaspore je, dodaju, milionska i vrlo je neukusno ljude koji toliko ulažu i donose omalovažavati da dolaze da bi im se platila karta, od 100 ili 200 eura.

“Zamolili bi sve da nam ne uskraćuju prava i zabranjuju da se osjećamo u Crnoj Gori kao kod kuće i da nas ne progone, jer mi alternativnu domovinu nemamo. Molimo vas i da prestanete da nas, već godinama, nazivate neznavenima”, piše u saopštenju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!