Avganistanske virdžine: Djevojčice koje roditelji odgajaju kao dječake, jer nemaju sinove (VIDEO)

Praksa, poznata kao “bača poš”, što u prevodu znači “djevojčica obučena kao dječak“, najčešće se sreće u porodicama koje nemaju muške potomke, a na majke se, u tom slučaju, gleda sa razočarenjem

Foto: Printscreen

Tradicionalni avganistanski običaj, poznat kao “bača poš”, ohrabruje roditelje da svoje ćerke oblače kao sinove, a sve zarad bolje budućnosti. Ipak, to im često samo otežava život…

Tokom istorije, žene su se često suočavale sa brojnim poteškoćama kako bi dokazale da nisu stvorene da budu samo majke i domaćice, već da poput muškaraca imaju prava na svoj život i karijeru. Mnoge od njih su se na različite načine borile za svoje ciljeve, a jedan od tih načina bilo je i prerurašavanje u muškarce.

Danas, u 21. vijeku, brojne porodice u Avganistanu svoje ćerke odgajaju kao sinove kako bi im pružili bolji život.

“Kada je jedan rod toliko važan, a drugi gotovo nepoželjan, uvijek će biti onih koji pokušavaju da pređu na drugu stranu”, kaže Nadžija Nasim, direktorka organizacije koja se bavi položajem žena u Avganistanu.

U avganistanskom patrijahalnom društvu, ekonomska zavisnost od muškaraca i društvena stigma stavljaju roditelje u nezgodan položaj. Ćerke se često smatraju opterećenjem, budući da će sinovi prije zaraditi novac, kao i da će nastaviti porodično nasljeđe i ostati kod kuće da brinu i starim roditeljima. Da bi se suprotstavili tome, neki roditelji odgajaju svoje ćerke kao muškarce. Praksa, poznata kao “bača poš”, što u prevodu znači “djevojčica obučena kao dječak“, najčešće se sreće u porodicama koje nemaju muške potomke, a na majke se, u tom slučaju, gleda sa razočarenjem.

“Bača devojčice mogu ići same u kupovinu, ispraćati svoje sestre u školu, zaposliti se, igrati različite sportove i raditi bilo šta što je svojstveno muškarcima”, objašnjava Nasim.

Kako prenosi Nationalgeographic.rs, ova praksa vuče svoje korijene iz davnih vremena, još prije nego što je islam preovladao u Avganistanu.

Ove djevojčice moraju da usvoje sve odlike suprotnog pola i prilagode se njegovim obavezama, a avganistanski učitelji kažu da u svakoj školi postoji bar jedan „bača-poš“.

Jedna od rijetkih prednosti ovih djevojčica je to što im je obrazovanje dostupno, jer veoma mali broj avganistanskih djevojčica pohađa školu.

Međutim, ova praksa se toleriše samo do određenih godina. Naime, samo male djevojčice mogu da budu „bača-poš“, a kada uđu u pubertet ponovo moraju da krenu putem “prave“ avganistanske žene. Dužne su da se udaju i da rode djecu. Čak postoji i vjerovanje da će upravo bača-poš devojčice kasnije roditi muško dijete.

Ipak, djevojčice koje su cio život provele kao dječaci, prilikom ponovnog preuzimanja ženske uloge imaju veoma nejasnu sliku o tome šta bi trebalo da rade. Od njih se očekuje da znaju da kuvaju, da vole romantične bolivudske filmove i da budu podređene u odnosu na muškarce.

Zbog toga se mnoge djevojčice koje su odrasle kao muškarci protive ponovnom povratku u svoju prvobitnu ulogu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!