Nestala 1937. godine: Pronađene kosti američke pilotkinje Amelije Earhart?

Otkrila ih je britanska ekspedicija istražujući ostrvo u potrazi za naseljima, stoji u studiji i dodaje kako je jedan od članova ekspedicije naredio istraživanje cijelog područja pošto je otkrivena ljudska lobanja. Tad su otkrivene i ostale kosti i predmet koji je nalikovao ženskoj cipeli, a kasnije i kutija za čuvanje navigacijskih instrumenata, koji se koriste pri letenju

Foto: Wikipedia

Nova studija američkih forenzičara baca novo svjetlo na decenijama staru misteriju o nestanku slavne američke pilotkinje Amelije Earhart.

Ona je nestala iznad Tihoga okeana 1937. tokom pokušaja leta oko svijeta. Prva je žena pilot koja je sama preletjela Atlantik.

Tri godine nakon njenog nestanka na ostrvu Nikumaroro otkrivene su kosti za koje se tvrdilo da pripadaju muškarcu.

Međutim, po zadnjoj naučnoj studiji Richarda Jantza, profesora antropologije sa Univerziteta Tennessee, te kosti pripadaju Ameliji Earhart, uprkos ranijim osporavanjima.

Otkrila ih je britanska ekspedicija istražujući ostrvo u potrazi za naseljima, stoji u studiji i dodaje kako je jedan od članova ekspedicije naredio istraživanje cijelog područja pošto je otkrivena ljudska lobanja. Tad su otkrivene i ostale kosti i predmet koji je nalikovao ženskoj cipeli, a kasnije i kutija za čuvanje navigacijskih instrumenata, koji se koriste pri letenju.

Kosti su poslate na analizu na Fidži. Janz ih je uz pomoć kompjuterskog programa koji utvrđuje pol i mjere kostura, a koriste ga forenzični antropolozi širom svijeta, uporedio s Earhartinim kostima i zaključio kako se mjere poklapaju.

“Sa 99-postotnom sigurnošću možemo tvrditi kako tri kosti s ostrva Nikumaroro, upoređene s mjerama Amelije Earhart, pripadaju upravo američkoj pilotkinji”, rekao je znanstvenik.

Jantz je, prenosi Jutarnji.hr, pri mjerenju koristio podatke o visini, težini, obliku tijela i proporcijama Amelije Earhart, koji se temelje na fotografijama i informacijama sa njeninih dozvola za upravljanje avionom i automobilima.

“Malo je izgleda da kosti neke druge osobe imaju toliko sličnosti s kostima Earhartove”, izjavio je Jantz.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Forensic Anthropology.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!