Planove o gradnji Obaminog predsjedničkog centra u Čikagu prate protivljenja

Pozitivni efekti centra mogli bi da preobraze Saut Sajd u Čikagu, oblast čiju reputaciju narušavaju visoka stopa kriminala i napuštene zgrade. Obama se nada da će tu reputaciju promijeniti njegov predsjednički centar, kada se završi konstrukcija koja bi, prema sadašnjim procjenama, trebalo da počne 2021

Bivši predsednik Obama u vreme kada je bio organizator zajednice u Čikagu (Foto: Bijela kuca)

Iako je rođen na Havajima, odrastao u Indoneziji, a školovao se u Njujorku, bivši američki predsjednik Barak Obama „usvojio“ je Čikago, rodno mjesto svoje supruge Mišel, kao svoj grad. Južni dio Čikaga, poznat kao Saut Sajd, gdje je Obama počeo političku karijeru kao organizator lokalne zajednice 1980-ih, sada je mjesto gde se planira izgradnja njegovog predsjedničkog centra. Međutim, kako prenosi dopisnik Glasa Amerike Kejn Farabo, postoji sve veća zabrinutost u vezi sa projektom uprkos njegovim koristima za ekonomiju grada.

Svega nekoliko kilometara od Saut Sajda, dijela grada koji bivši predsjednik Barak Obama doživljava kao svoj dom, on se obratio uglavnom naklonjenoj publici u konvencijskom centru Mekormik, pričajući o svojim planovima da uloži u svoj grad.

“Prema našem planu, u naredne četiri godine ćemo stvoriti ekonomsku aktivnost od tri milijarde dolara, otvorićemo više od 5.000 novih poslova samo u izgradnji i 2.500 trajnih radnih mjesta”.

Trenutni planovi za izgradnju Obaminog predsjedničkog centra od 300 miliona dolara smještaju centar u park Džekson, na samoj obali jezera Mičigen. Kampus od osam hektara obuhvatio bi i različite prostore koje bi mogla da koristi cijela zajednica. U centru kompleksa biće velika kula u kojoj će se nalaziti Obamin predsjednički muzej.

“Procjenjuje se da će čak 700.000 ljudi proći samo kroz muzejski dio centra. Ovo bi mogao da postane dragulj ne samo Saut Sajda nego i cijelog ČIkaga”.

​Međutim, nisu svi u južnom dijelu grada oduševljeni projektom.

“Mislim da je, od kada je postao predsjednik, u nekoj mjeri zaboravio na četvrt u kojoj je započeo kao organizator zajednice”, kaže profesor Tom Mičel.

On predaje na Čikaškom univerzitetu, gdje je nekada radio i sam Obama. Mičel je jedan od 200 članova osoblja univerziteta koji su potpisali pismo u kojem se kritikuje predložena lokacija centra u Džekson parku, nedaleko od kampusa univerziteta.

“Morao bi da se ugura u relativno mali prostor koji je već veoma razvijen. Nije u blizini nijedne komercijalne zone grada”.

Kako prenosi Glas Amerike, Mičel se smatra prijateljem porodice Obama, ali vjeruje da u razvoju predsjedničkog centra nisu dovoljno obraćali pažnje na nijanse i stavove zajednice. Kaže da, uprkos održavanju radionica u okviru nekih konferencija i sastanaka, javnost nije dovoljno konsultovana.

“Nije bilo javne rasprave na kojoj su članovi zajednice mogli da izraze svoje nedoumice. Bilo bi lijepo da se vratio i proveo vrijeme razgovarajući sa ljudima licem u lice, a ne na džambotronima i u ogromnim salama. Bolje bi bilo da se sastao sa malim grupama u ovom kraju”.

Bivši predsjednik pokušao je da ublaži takva strahovanja.

“Želim da budem siguran da su svi zastupljeni. Ne dolazimo ovdje kao profitna organizacija. Ja stalno prikupljam donacije da bi se centar izgradio, da bi se stvari pokrenule, ne dobijam platu od fondacije. Mene i Mišel motiviše samo želja da ova zajednica ima koristi od centra”, poručio je Obama.

Pozitivni efekti centra mogli bi da preobraze Saut Sajd u Čikagu, oblast čiju reputaciju narušavaju visoka stopa kriminala i napuštene zgrade. Obama se nada da će tu reputaciju promijeniti njegov predsjednički centar, kada se završi konstrukcija koja bi, prema sadašnjim procjenama, trebalo da počne 2021.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!