Nova saudijska mjera: Zabranjuju emitovanje turskih serija

Korisnici Twittera navode da je prekinuto emitovanje šest turskih serija na kanalima MBC 1, MBC 4 i MBC drama, te da se uglavnom radi o romantičnim ili dramama koje se bave društvenim problemima. Ova saudijska televizijska mreža uglavnom ne emituje turske istorijske drame, a takođe je izbacila i sve fotografije i linkove koji se tiču ovih serija

Foto: YouTube/Printscreen

Turske dramske serije ne nude samo propagandu o istoriji Osmanskog carstva, nego se uglavnom prate moderni trendovi, što je čak i za pojedine u Turskoj primjer vesternizacije. Međutim, to nije mnogo pomoglo turskim serijama u svjetlu političkih promjena koje se dešavaju na arapskoj sceni, o čemu govori i zabrana emitovanja ovakvih serija na nekim saudijskim i arapskim televizijskim stanicama.

Saudijska medijska grupacija MBC, koju vodi saudijski biznismen Waleed al-Ibrahim i drugi saudijski investitori, sa sjedištem u Dubaiju, potvrdila je da je dobila naredbu da zaustavi emitovanje turskih televizijskih drama zbog sve većih tenzija između Ankare i pojedinih arapskih država, među kojima je i Saudijska Arabija.

Analitičari smatraju da se ova odluka ne može posmatrati odvojeno od političkog sukoba kojem svjedoči region i zahladnjenje odnosa između Ankare i Rijada u posljednje vrijeme, kao posljedica zalivske krize i blokade Katara. Odnosi su zahladili i između Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta zbog zalivske krize, pitanja Muslimanske braće i dr.

Korisnici Twittera navode da je prekinuto emitovanje šest turskih serija na kanalima MBC 1, MBC 4 i MBC drama, te da se uglavnom radi o romantičnim ili dramama koje se bave društvenim problemima. Ova saudijska televizijska mreža uglavnom ne emituje turske istorijske drame, a takođe je izbacila i sve fotografije i linkove koji se tiču ovih serija.   

MEKA MOĆ

Serije su postale jedno od glavnih sredstava turske meke moći tokom posljednjih godina, nakon što su sinhronizirane serije zavladale većinom arapskih televizijskih stanica.

Mnogi koji prate ovakva dešavanja ne poriču da su turske serije uspjele, barem u posljednjih deset godina, da privuku arapske gledaoce. Pojedine statistike pokazuju da je gotovo 75 odsto arapskih građana gledalo najmanje jednu tursku seriju i da se na ovaj način stvara pozitivna slika o Turskoj među arapskim gledaocima, piše Al Jazeera.

Portal Yeni Safak prenosi da je na arapskim televizijskim stanicama u 2016. godini emitovano 75 turskih serija s ukupnim prihodima od 600 miliona dolara. Saudijska Arabija se našla na prvom mjestu kada je riječ o gledanost i popularnosti turskih drama u ovoj državi.

Dok je popularnost arapskih serija opadala iz različitih razloga ili ponavljanja istih sadržaja, turske serije je karakterisala superiornost u smislu raznolikosti, mnogo kvalitetnijih zapleta i dramske radnje, tehnika snimanja, režije, muzike i prirodnije glume, bez obzira da li se radilo o modernim ili istorijskim dramama koje se odnose na osmansku istoriju blisku arapskoj imaginaciji.

U skladu sa zvaničnim saopštenjima koja su objavljena u turskoj štampi, Turska proizvodi gotovo stotinu dramskih produkcija godišnje, a od toga skoro 15 izvozi u države Bliskog istoka, Balkana, Latinske Amerike i druge zemlje, dok broj gledalaca turskih serija iznosi 400 miliona izvan granica Turske.

Turska TV industrija planira da do 2023. godine poveća prihode od izvoza serija i produkcije na milijardu dolara. Vrijednost izvoza turskih serija u 2016. je bila gotovo 350 miliona dolara, a izvezene su u 142 zemlje, za razliku od 2012. kada je taj broj iznosio 50 država. Turska je po tome dospjela na drugo mjesto u svijetu, iza Sjedinjenih Američkih Država.

POLITIKA I KULTURA

Oni koji prate dešavanja kažu kako je ovakva odluka ishitrena i nesmotrena, s obzirom na to da je ova saudijska televizija još od 2007. godine računala na to da će emitovanjem turskih serija podići svoju gledanost, a sada se priklanja aktuelnoj saudijskoj politici zanemarujući potencijalne gubitke. 

Kada je riječ o tačkama preklapanja politike i kulture, Saudijska Arabija je već ranije, zajedno s Emiratima, uplela svoje vodeće TV kanale u zalivsku krizu preko kojih su emitovane pjesme koje su opisane kao ”bezvrijedne i besmislene”, čime je nanesena šteta njihovoj istoriji. Ista situacija desila se ranije i u Egiptu kada su televizijske stanice ove države obustavile emitovanje turskih serija, da bi potom povukli tu odluku.

U ovakvom kulturnom ruhu do izražaja dolaze politički stavovi, budući da uprava ove saudijske televizije i političari nastoje zaustaviti, kako to zovu, snažno tursko kapitalizovanje arapskih medija s ciljem promocije svoje industrije, turizma i simbola među milionima Arapa, dok istovremeno vode politiku koja nije u interesu arapskog regiona, prema njihovim procjenama.

Dok pojedini opravdavaju odluku da su turske serije neprimjerene za konzervativni ambijent u Saudijskoj Arabiji, neki od korisnika Twittera ističu da odluka dolazi u vrijeme kada Saudijska Arabija ulazi u fazu dosad najveće otvorenosti ”koja šokira”, preko svoje Generalne uprave za zabavu, kao i da su turske serije dosta konzervativnije u odnosu na brazilske i meksičke sapunice čije će se emitovanje nastaviti.    

REKLAMNA USLUGA

Uprava ove saudijske medijske grupacije smatra da se emitovanjem turskih serija na arapskim televizijskim stanicama nudi besplatna promotivna i reklamna usluga ovoj državi, koja se procjenjuje na stotine milijardi dolara. Čak je i politička propaganda pomogla da se “ispolira” imidž Turske i formira arapsko javno mnijenje u brojnim pitanjima, dok, s druge strane, turski TV kanali ne emituju niti jednu arapsku dramsku seriju, smatraju.

Bez sumnje, turske drame imaju pozitivan uticaj u arapskom svijetu i šire, budući da je, prema turskim zvaničnim podacima, dramska produkcija doprinijela povećanju turskog izvoza nakita, modnih dodataka, odjeće i dekorativnih predmeta za devet odsto, elektronskih igara za 26,51 odsto i romana za 18,11 odsto u posljednjim godinama.   

Kada su u pitanju političke naredbe da se prekine emitovanje turskih serija, posmatrači smatraju da će grupacija MBC u ovoj priči biti najveći gubitnik u finansijskom smislu i po gledanosti, pogotovo ako se uzme u obzir da je ova televizijska stanica prednjačila u ovom domenu, kao i vezanost arapske publike za turske serije.

S druge strane, turske kompanije će imati ograničene gubitke jer postoje na desetine drugih arapskih televizijskih stanica koje će nastaviti ili početi s emitovanjem turskih serija. Budući da će ovaj bojkot proći bez ekonomskih i finansijskih posljedica, ova odluka neće imati ni političkog uticaja.     

U tom kontekstu, posmatrači ovakvu odluku vide kao podizanje tenzija u odnosima s Turskom preko zabrane serija i nepromišljena politička prepucavanja koja dolaze iz Rijada i Abu Dabija u posljednje vrijeme.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!