Junker: Crna Gora napreduje brže od ostalih, ali se o datumu članstva u EU još ne može govoriti (VIDEO)

„Sada sve testove koji su postavljeni treba primjenivati na ozbiljan način kako bi smo Crnu Goru jednog dana vidjeli u EU“, kazao je Junker

Foto: Printscreen

Crna Gora na evropskom putu napreduje brže od ostalih zemalja Zapadnog Balkana zahvaljujući reformama koje sprovodi, ali se o datumu članstva u Evropskoj uniji (EU) ne može još govoriti, saopštio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

On je na konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem kazao da Strategija za Zapadni Balkan treba da se shvati kao ohrabrenje za nastavak reformi.

„Stepen te strategija zavisi od jedne do druge države, ali čini mi se da ste u Crnoj Gori dosta uradili. Ta Strategija pokazuje da imamo čvrstvu volju da damo evropsku persepktivu cijelom regionu“, rekao je Junker.

On je kazao da Crna Gora na evropskom putu napreduje brže od ostalih zemalja regiona zahvaljujući reformama koje sprovodi.

„Sada sve testove koji su postavljeni treba primjenivati na ozbiljan način kako bi smo Crnu Goru jednog dana vidjeli u EU“, kazao je Junker.

On je dodao da ne može da govori o datumu članstva Crne Gore, piše agencija Mina, prenose “Vijesti”.

„To zavisi od vaših napora, ispunjavanja kriterijuma koji su neophodni kako bi mogli da prihvatimo Crnu Goru“, istakao je Junker.

On je rekao da 2025. godina koja se pominje u Strategiji nije datum kojim se obećava nešto.

„To je samo perspektiva ka kojoj treba ići brzim korakom“, poručio je Junker.

On je ocijenio da neke reforme nijesu intenzivno primjenjivane kao što je trebalo.

„Ali Crna Gora je napravila puno i zajedno možemo da učinimo velike stvari“, istakao je evropski zvaničnik.

Na pitanje kako vidi ulogu Crne Gore u regionu u kontekstu evropskih integracija, Junker je naglasio da će na osnovu ispunjavanja kriterijuma svake zemlje regiona znati kojim ritmom će postajati članice EU.

On je naglasio da svi teritorijalni sporovi između zemalja Balkana moraju da budu riješeni prije učlanjenja u EU.

“Crna Gora je u tom smislu model za ostale zemlje i u okviru Zapadnog Balkana može služiti kao primjer, može biti model regionu”, kazao je Junker.

On je rekao da ostavka ministra evropskih poslova i glavnog pregovarača, Aleksandra Andrije Pejovića, nema nikakvog uticaja na put Crne Gore ka članstvu u EU.

“Utvrđen je konflikt interesa. Mislim da je bolje da reaguje kada se utvrdi konflilt interesa, jer ima nekih koji u toj situaciji ne bi ništa uradili”, rekao je Junker.

Na pitanje na koji način će Vlada odgovarati jer se Pejović našao u konfliktu interesa, Marković je kazao da konflikt interesa nije rezultat namjere, već pogrešnog tumačenja zakona.

On je pozvao nevladin sektor da pomogne u kreiranju javnih politika i da se ne bavi politikom.

Marković je kazao da Vlada poštuje odluku ASK-a i da je sada na njemu da to pitanje riješi.

“Ovdje nema odgovornosti za Vladu. Vlada samo pokazuje da je sposobna da primjenjuje zakone i poštuje sve institucije”, rekao je Marković.

On je kazao da Junker dolaskom u Crnu Goru jača poruke koje su poslate u Strategiji za Zapadni Balkan, od kojih je najvažnija da će Zapadni Balkan biti dio EU.

Marković je kazao da postoji dosta izazova oko aktuelnih pitanja u regionu, pa i u pogledu dinamike proširenja EU.

Prema njegovim riječima, važno je da je politka proširenja živa i da se partnerski radi na spremnosti država koje žele da se pridruže EU.

„Dobro je da se prvi put govori o vremenskom okviru i datumu proširenja za koji mi u Crnoj Gori znamo da je realan jer možemo da idemo dinamikom kojom smo zacrtali“, kazao je Marković.

On je ponovio da Crna Gora ispunjava svoje obaveze i da će Vlada biti posvećena evropskoj agendi, stabilizaciji i rastu ekonomije.

Marković je kazao da očekuje da će Crna Gora u prvoj polovini godine otvoriti dva poglavlja.

„Ključno je da smo posvećeni vrijednostima i ciljevima Unije. Oko toga nemamo dvojbe, kao ni oko toga da je čitavom regionu evropska budućnost jedina i bez alternative“, rekao je Marković.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!