“Tajmova” lista najtraženijih geopolitičkih bjegunaca: Na spisku i Haradinaj

“Tajm” piše kako je Haradinaj postao poznat krajem devedesetih godina prošlog vijeka tokom konflikta na Kosovu. “Kao komandant OVK bio je optužen da je rukovodio mučenjima i ubijanjima Srba, ali ga je, s obzirom na nedostatak dokaza, sud UN oslobodio 2008. kao i 2012”, piše američki magazin

Foto: Printscreen

Američki magazin “Tajm” objavio je svoju listu pet najtraženijih geopolitičkih bjegunaca u 2018, na kojoj se nalazi i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

“Tajm” piše kako je Haradinaj postao poznat krajem devedesetih godina prošlog vijeka tokom konflikta na Kosovu.

“Kao komandant OVK bio je optužen da je rukovodio mučenjima i ubijanjima Srba, ali ga je, s obzirom na nedostatak dokaza, sud UN oslobodio 2008. kao i 2012”, piše američki magazin, prenosi B92.net.

To, kako se navodi, nije bilo dovoljno dobro za Srbiju, koja odbija da prizna Kosovo i želi da Haradinaj bude izručen kako bi se našao pred licem pravde na srpskom sudu.

“Tajm” podsjeća da Haradinaj nije suočen sa pravnim izazovima samo u Srbiji.

“Kosovski parlament je 2015. odlučio da formira specijalni sud sa sjedištem u Holandiji, ali koji djeluje po kosovskim zakonima, što se u velikoj mjeri smatra instrumentom koji će pomoći stablizaciji balkanske geopolitike”.

Samo sada, kada bi trebalo da optužnice budu objavljene, Haradinaj i ostali članovi kosovske političke elite traže načine da ometu istragu, navodi list na svom portalu.

“SAD i EU, koje su predvodile NATO bombardovanje Slobodana Miloševića i Srbije 1999, ljute su zato što Kosovo prkosi zapadnim normama i vrijednostima. Možda Haradinaj i njegovi saveznici na Kosovu misle da je Kosovo suviše malo da bi geopolitičkim silama stalo do njih, ali realnost je da, ako žele da sačuvaju mir, one ne mogu sebi da dopuste takvo ponašanje”, navodi “Tajm”.

Pored Haradinaja, na Tajmovoj listi najtraženijih geopolitičkih begunaca našli su se i svrgnuti katalonski lider Karles Pućdemon, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, imam Fetulah Gulen, koji živi u SAD i čije izručenje traži Turska, kao i bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji politički djeluje u Ukrajini. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!