Vučić: Ubistvo Olivera Ivanovića je teroristički akt (VIDEO)

Predsjednik Srbije je rekao i da će Srbija sama pokrenuti svoju istragu o ubistvu Ivanovića, ali da “očekuje od kosovske policije i Euleksa da otkriju ubice”. “To je posao KPS-a, u drugoj liniji Euleksa, a ako oni ne zatvore istragu, mi ćemo. Ako to ne učine oni, učinićemo mi”, rekao je Vučić

Foto: Printscreen

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da je ubistvo predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića teroristički akt i da će se država Srbija u skladu sa tim prema tom aktu i odnositi.

“Uručeno je pismo Euleksu i Unmiku sa zahtjetvom da državni organi Srbije učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova i Metohije, zato što smo uvjereni da bi to dovelo do otkrivanja istine o ubistvu”, rekao je Vučić.

On je kazao da očekuje da Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrene predistražni postupak.

Vučić je u ime države Srbije, i u svoje lično ime, izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića.

“Srbija će preduzeti sve mjere koje su neophodne, a to sam obećao i supruzi Olivera Ivanovića, i pronaći ćemo ubicu ili ubice”, poručio je Vučić.

On je dodao da nema ovlašćenja da govori o saznanjima sa kojima se raspolaže.

“Ne bih da spekulišem na taj način, ali ima mnogo interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce”, ocijenio je predsjednik Srbije.

“NAPAD NA SRPSKI NAROD”

Vučić je dodao da je “ubijen čovek koji je roditelj, suprug i koji sigurno nije bio neko ko je pozivao na sukob Srba i Albanaca”.

“Ovo je napad, ko god da ga je izveo, prije svega na porodicu Ivanović, srpski narod na Kosovu i Metohiji, prije svega na sjever, kao i na Srbiju u cjelini”, ocijenio je Vučić, prenosi N1.

Vučić je optužio albanske lidere na Kosovu i “u drugim centrima moći” da optužbe da su ubistvo Ivanovića počinile srpske službe imaju za cilj da dovedu “albansku čizmu” na sjever Kosova.

“To rade jer hoće da albanska čizma dođe na sjever i to je jedini smisao toga što čine i što rade”, rekao je Vučić.

On je optužio i neke u Srbiji da rade protiv svoje države time što svaljuju optužbe za ubistvo na svoju državu.

“Onima koji sve u Srbiji znaju i koji bi da vrše političke optužbe mogu samo da kažem: bijednici jedni, jadnici jedni, vi koji radite sve protiv svoje zemlje, koji ste se toliko napljačkali i tražite načine kako da dođete na vlast”, rekao je Vučić.

Dodao je: “Oni što govore da im je stalo do Olivera Ivanovića, i oni u Prištini i u Beogradu, kad prođe sve ovo, za mjesec dana-dva, pitajte porodicu koliko su mu pomagali ovi koji se kunu da su mu prijatelji, a koliko drugi koje optužuju”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao i da će Srbija sama pokrenuti svoju istragu o ubistvu Ivanovića, ali da “očekuje od kosovske policije i Euleksa da otkriju ubice”.

“To je posao KPS-a, u drugoj liniji Euleksa, a ako oni ne zatvore istragu, mi ćemo. Ako to ne učine oni, učinićemo mi”, rekao je Vučić.

NIJE BILO PRIJETNJI

Vučić je rekao i da su se na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost analizirali podaci koje službe imaju o Ivanoviću.

Osim dva poziva koji dolaze izvan sjevera Kosova, nije bilo direktnih prijetnji, rekao je Vučić.

Američki Stejt department upozorio je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo na povećani oprez zbog terorizma. Navodi se i da bi trebalo da preispitaju putovanje na sjever Kosova zbog “građanskih nemira”, objavljeno je ranije. Vučić je, odgovarajući na pitanje da li su SAD imale podataka i o planiranom ubistvu, rekao da Srbija sarađuje sa američkim bezbjednosnim organima, ali da oni nisu informisali o tome.

Govoreći o napuštanju dijaloga sa Prištinom, koji je danas trebalo bude nastavljen u Briselu, Vučić je rekao da je “veoma teško da razgovarate kad imate svakodnevne prijetnje ratom na Kosovu i Metohiji”.

“Gdje onaj koji je glavni gospodar na Kosovu, a to nije ni Hašim Tači ni Ramuš Haradinaj, već Kadri Veselji, govori da se neće zaustavii do Niša. Razumjeli smo te prijetnje, shvatili smo i ćutanje onih koji je trabalo da reaguju. Naš odgovor gospodaru Kosova je da neće stići do Niša”, poručio je Vučić. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!