Kad hodža igra i Srbi ga bodre: Pročitajte priču koja je prešla granice zelenih travnjaka i koja vraća nadu u suživot

Tridesetsedmogodišnji Krajišnik je po zanimanju hodža i imam čuvene Aladža džamije. Na službu u istočnu Bosnu stigao je prije dvije godine i gradom na rijeci Čehotini odmah se pronio glas o novom hodži koji dobro igra nogomet…

Sa suigračima gostuje na vrućim terenima diljem srpskog entiteta, ali Sutjeskin lijevi bek do sada nije imao nikakvih neugodnosti. Sve se u biti svede na poneku duhovitu tipa ‘Efendija, drži ga!’ ili ‘Hodža, riješi to!’ – Dženan Krajišnik (Print screen/Anadolija)

Dženan Krajišnik nije možda najbolji igrač FK Sutjeska iz Foče, ali priča o njemu prešla je granice zelenih travnjaka i sportske okvire.

Tridesetsedmogodišnji Krajišnik je po zanimanju hodža i imam čuvene Aladža džamije. Na službu u istočnu Bosnu stigao je prije dvije godine i gradom na rijeci Čehotini odmah se pronio glas o novom hodži koji dobro igra nogomet.

– Meni je – priča direktor Sutjeske Rade Vasiljević– u ured došao član naše Uprave Zdravko Matović. I nekako mi dođemo na temu o novom hodži, tko je i što je, i shvatimo da se radi o u našim BH-okvirima poznatom igraču.

Ponikao je u Visokom, igrao za Zvijezdu Gradačac, Čelik, Krivaju…, čak i za mlađe uzraste reprezentacije BiH. Budući da smo i susjedi s njim u Ulici Osmana Đikića, odmah smo stupili u kontakt i dogovorili se.

Iako Transfermarkt kao trenutačnu tržišnu vrijednost navodi 25 tisuća eura, u praksi se dogovor Sutjeske i njezina lijevog bočnog braniča svodi na hranarinu, opremu i prijevoz. Nastupaju u prvoj ligi Republike Srpske, lanjsku su sezonu završili kao sedmi od ukupno 12 klubova. Unatoč ne bajnoj financijskoj situaciji, reklo bi se – solidan drugoligaš.

Igrao i crnac

Nogomet je u ovome slučaju ipak nešto više od igre, pogotovo stoga što Foča i danas vida ratne rane. Bošnjaci su od predratne većine spali na debelu manjinu, pogotovo u samome gradu. Tako za klub igraju uglavnom pravoslavci.

– Ako mislite da bi Krajišnik imao nekih problema zato što je Bošnjak i hodža, to su vam neka prošla vremena. Kada je dobio ponudu da zaigra za Sutjesku, sam mi je ispričao da je s tom idejom upoznao svoje vjernike, džematlije. I oni su bili ti koji su ga nagovorili da u već poznim nogometnim godinama, jer se već bio oprostio, ponovno obuje kopačke. I on i drugi računali su na to da će biti dobro prihvaćeni u integraciji bošnjačkih povratnika – kaže Igor Jovanović, kolega s Radio Foče i gradski kroničar, i dodaje da je njegovim sugrađanima možda veće iznenađenje od hodže u kopačkama bilo kada je nekoliko godina prije njega u istom klubu zaigrao prvi crni igrač.

Sa suigračima gostuje na vrućim terenima diljem srpskog entiteta, ali Sutjeskin lijevi bek do sada nije imao nikakvih neugodnosti. Sve se u biti svede na poneku duhovitu tipa ‘Efendija, drži ga!’ ili ‘Hodža, riješi to!’.

– Svlačionica ga je primila kao najrođenijeg. U momčadi imamo uglavnom mlade, golobrade igrače. Jest da znaju ponekad opsovat i Boga, ali odmah se sjete da je vjerski službenik među njima i bude im neugodno. A on ih poput starijeg brata ukori, kaže da to ne valja – priča predsjednik Vasiljević.

Svi ga znaju

U Foči hodža Dženan živi sa suprugom i dvoje djece. Prepoznaju ga na svakom koraku, a njemu je popularnost s nogometnih terena počela i malo smetati. Ista je stvar i s pretpostavljenima iz Islamske zajednice. Imali smo, naime, namjeru otputovati u istočnu Bosnu i na licu mjesta razgovarati s Krajišnikom, ali nam je rekao da prvo mora dobiti suglasnost svojih “šefova”. Nakon dva dana čekanja stigao je odgovor:

– Dobio sam odbijenicu tako da ne mogu. Uglavnom, hvala vam.

KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI NA PORTALU SLOBODNE DALMACIJE

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!