Najplaćeniji premijer u regionu: Haradinaj sebi duplirao platu

Decembarska bruto plata Haradinaja iznosiće 2.950 eura, a do sada je bila oko 1.500 eura. Njegovih pet zamjenika dobiće 2.500 eura, ministri će imati 2.000, zamjenici ministara 1.150 eura, šef osoblja premijera 1.850 eura, a njegov zamjenik 1.400. Šef kabineta premijera dobiće 1.670 eura, dok će politički savjetnici premijera imati između 1.100 i 1.340 eura

Ramuš Haradinaj (Foto: Printscreen)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je, nakon 100 dana od stupanja na dužnost, udvostručio sebi i najbližim saradnicima platu.

“U cilju poboljšanja materijalnog položaja, nekoliko kategorija zaposlenih sa posebnim odgovornostima i angažovanjima u Vladi Kosova”, Vlada je na sjednici 20. decembra usvojila odluku o podizanju njihovih plata.

Tako će decembarska bruto plata premijera iznositi 2.950 eura, a do sada je bila oko 1.500 eura. To ga čini najplaćenijim premijerom u regionu, piše Radio Slobodna Evropa.

Njegovih pet zamjenika dobiće 2.500 eura, ministri će imati 2.000, zamjenici ministara 1.150 eura, šef osoblja premijera 1.850 eura, a njegov zamjenik 1.400. Šef kabineta premijera dobiće 1.670 eura, dok će politički savjetnici premijera imati između 1.100 i 1.340 eura.

Vlada Ramuša Haradinaja broji pet zamjenika premijera, 20 ministara i 67 zamjenika ministara.

Premijer Srbije prima oko 950 eura mjesečno, Albanije oko 1.700, a Crne Gore oko 1.150 eura.

U međuvremenu, prosječna bruto plata na Kosovu u javnom sektoru je u 2016. godini iznosila 525 eura mjesečno, a u privatnom 371 euro. Na taj prosjek mnogo utiču visoke plate funkcionera u zemlji.

Minimalna plata na Kosovu već šest godina se ne mijenja i iznosi od 130 do 170 eura. Penzioneri primaju oko 80 eura mjesečno, a oni koji su plaćali doprinos dobijaju između 140 i 240 eura.

Kosovo je jedna od najsiromašnijih država u Evropi. Stopa nezaposlenosti koja iznosi 30 odsto je najprisutnija među mladim ljudima. Mladi do 25 godina čine 50 odsto populacije.

Predstavnici opozicije usprotivili su se odluci o povećanju plata.

Aljbuljena Hadžiu iz pokreta Samoopredeljenje, koja ujedno predsjedava i Skupštinskim odborom za zakonodavstvo, je zbog sukoba interesa odluku Vlade proslijedila Agenciji za borbu protiv korupcije, od koje je zatražila da izvrši istragu i podnese krivičnu prijavu tužilaštvu.

Kna je ocijenila da je “odluka Vlade skandalozna”.

“Ovu odluku poslaćemo i na Ustavni sud, jer nije u skladu sa socioekonomskom situacijom u zemlji”, rekla je Hadžiu.

Predsjednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliu navodi da je zabrinjavajuće ono što se dešava u Vladi.

“Posljednja ponašanja Vlade, bilo da je riječ o zapošljavanju nekvalifikovanih osoba, politizaciji procesa ili povećanju plata sa savjetnike u kabinetu premijera, su još jedan dokaz da se Kosovo pretvorilo u eksperiment. Govori se o ekonomskom rastu koji se neće desiti. U vrijeme kada je stepen siromaštva ekstreman, a nezaposlenost u porastu, plate vladinih zvaničnika se udvostručuju”, ukazuje Grdžaliu.

Jeton Zuljfaj iz Nevladine organizacije Pokret Folj (Govori) kaže da je odluka Vlade bila ishitrena.

On ocjenjuje da zakon nalaže da se plata premijera treba nivelisati sa sudstvom, što znači i da sudije i tužioci trebaju da dobiju veće plate.

“Plate u privatnom sektoru, minimalne plate, sve su to razvojni indikatori zemlje. Povećanje plata u Vladi ne govori o stepenu razvoja, već o degradaciji vlasti. Plate trebaju da se mijenjaju u javnom i privatnom sektoru, kao rezultat ekonomskog razvoja”, zaključuje Jeton Zuljfaj. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!