TO Plav prvi put na sajmu turizma u Beogradu: Veliko interesovanje za prirodne ljepote

“Imajući u vidu prirodna i kulturna bogatstva kojima Plav raspolaže, NP ‘Prokletije’ koji se nalazi na teritoriji opština Plav i Gusinje, Plavsko jezero koje predstavlja jedan od najljepših turističkih bisera u Crnoj Gori, te brojne mogućnosti za aktivan odmor u prirodi, gdje bi posebno istakli planinarenje, biciklizam i rafting, promocija ponude ovog regiona izazvala je veliko interesovanje posjetilaca sajma”, kazala je direktorica NTO Željka Radak Kukavičić

Turistička organizacija (TO) Plav prvi put ove godine učestvovala je na 40. Međunarodnom sajmu turizma “IFT 2018”, koji je od 22. do 25. februara održan u Beogradu.

To je ujedno prvo učešće i predstavljanje turističke ponude Plava na nekom od sajmova.

Zahvaljujući podršci Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Opštine Plav, TO je štampala devet novih flajera kojima je predstavila dio prirodnih ljepota Plava i okoline, Nacionanog parka “Prokletije” i manifestacija koje se održavaju u plavskoj opštini.

Iz NTO su istakli da je učešće TO Plav na sajmu veoma značajno.

“Imajući u vidu prirodna i kulturna bogatstva kojima Plav raspolaže, NP ‘Prokletije’ koji se nalazi na teritoriji opština Plav i Gusinje, Plavsko jezero koje predstavlja jedan od najljepših turističkih bisera u Crnoj Gori, te brojne mogućnosti za aktivan odmor u prirodi, gdje bi posebno istakli planinarenje, biciklizam i rafting, promocija ponude ovog regiona izazvala je veliko interesovanje posjetilaca sajma”, kazala je direktorica NTO Željka Radak Kukavičić.

Ona je dodala da je sajam okupio blizu 75.000 posjetilaca i da je to izuzetna prilika da se turisti iz Srbije upoznaju sa turističkim potencijalima i bogatom ponudom za ovogodišnju sezonu.

Svoju ponudu predstavile su i lokalne turističke organizacije Kolašina, Bijelog Polja, Mojkovca, Andijevice, Pljevalja, Rožaja, Nikšića, Bara, Herceg Novog, Kotora, Tivta, Ulcinja, Podgorice, Cetinja i Danilovgrada.

U TO Plav ne kriju zadovoljsto zbog učešća na sajmu. Kažu da je i posjetiocima štanda NTO bilo interesantno da se upoznaju sa novim turističkim sadržajima na području plavske opštine.

„Posjetioci našeg štanda su uglavnom bili planinari i alpinisti, a najviše interesovanje je vladalo za planinarenje. Iskoristili smo priliku da ih informišemo o planinarskim pohodima i da im na licu mjesta pokažemo dio prirodnih ljepota Bogićevice, Hrida i Hridskog jezera, Tromeđe, Visitora i Kofiljače. Osim za ove lokalitete, promotivni materijali su urađeni i za manifestaciju ‘Dani borovnice’ i Limsku regatu, Plavsko jezero i Kulu Redžepagića. Bilo je interesovanja i za ponudu na Prokletijama u opštini Gusinje, prije svega za doline Grebaje i Ropojana, kao i za planinarsku stazu Vrhovi Balkana“, rekao je direktor Turističke organizacije Plav Edin Jadadić za Portal Revije Fokus.

Jadadić ističe da su, s obzirom na to da su prvi put učestvovali na sajmu, zadovoljni prezentacijom Plava i Prokletija i vjeruje da su time obogatili turističku promociju sjevera i Crne Gore.

„Nadamo se da ćemo ubuduće biti redovni učesnici ovakvih i sličnih događaja, jer Plav i te kako ima šta da pokaže i ponudi, posebno kada su u pitanju prirodne ljepote, ali i kulturno-istorijsko nasljeđe. U tom smislu smo još neistražena i neotkrivena avanturistička destinacija Evrope, što je turistima posebno interesantno. Mi samo treba da se potrudimo da svu tu prirodu i vrijednosti sačuvamo i da stvaramo još bolje uslove za boravak budućim posjetiocima. To se, prije svega, odnosi na unapređenja postojećih smještajnih kapaciteta i izgradnju novih, kao i na stvaranje nove turističke ponude i proizvoda. Prvi dio obaveza će uglavnom zavisiti od naših privrednika, dok će se Turistička organizacija baviti drugim dijelom, naravno, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, NTO, Opštine Plav, lokalnih klubova, NVO i drugih organizacija“, kazao je Jadadić.

U tom cilju, prošle godine su za prvomajske praznike organizovali planinarski pohod na Tromeđu, i to će od ove godine biti zvanično otvaranje ljetnje turističke sezone. Organizovali su i biciklističku trku Plav-Gusinje-Plav, koja će, kako je kazao, ove godine najvjerovatnije biti sredinom juna, nakon Limske regate, koja se po tradiciji održava krajem maja, odnosno početkom juna.

Za ovu godinu u TO Plav imaju nove planove, a nadaju se da će, kao i prethodne dvije godine, iskorititi pozive za projekte NTO i MORT, i da će ih zajedno uspješno realizovati.

„Cilj nam je da ljetnju turističku sezonu, koja je kod nas trajala dosta kratko, jer je većina događaja bila skoncentrisana u julu i avgustu, produžimo novim događajima, u predsezoni i postsezoni, i to u periodu od aprila do oktobra“, istakao je Jadadić.

Selma Šarkinović

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!