Otkaz hrvatskom vjeroučitelju zbog poruka mržnje i pohvale Ratka Mladića

Vjeroučitelj je rekao da treba vješati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, da je hrvatskim Srbima u Oluji trebalo glave nabijati na kolac, da je Ratko Mladić, kome se sudi za ratne zločine nad Bošnjacima, bio u pravu jer je štitio srpske interese…

Foto: Youtube/Printscreen (Index.hr)

Direktorica zagrebačke Osnovne škole “Matija Gubec”, Ljiljana Klinger, pokrenula je proceduru otkaza katoličkom vjeroučitelju Krešimiru Bagariću koji je na času vjeronauke tvrdio da treba povješati neke hrvatske političare, upućivao poruke mržnje hrvatskim Srbima i hvalio postupke Ratka Mladića.

Katolička crkva se ogradila od njegovih stavova, a tužilaštvo je protiv njega pokrenulo istragu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Govoru mržnje nema mjesta u društvu, a pogotovo ne u školama, poruka je hrvatskih vlasti i nevladinog sektora povodom izjava Bagarića na času vjeronauke u osmom razredu jedne zagrebačke osnovne škole, koje je jedan učenik snimio, a jedan portal objavio audio zapis.

Vjeroučitelj je rekao da treba vješati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, da je hrvatskim Srbima u Oluji trebalo glave nabijati na kolac, da je Ratko Mladić, kome se sudi za ratne zločine nad Bošnjacima, bio u pravu jer je štitio srpske interese…

“Vjeroučitelj Bagarić se više neće pojaviti u razredu”, poručila je Klinger.

Kako po Vatikanskom ugovoru katoličke vjeroučitelje plaća država, ali ih postavlja i razrješuje Katolička crkva, i Zagrebačka nadbiskupija se oglasila saopštenjem u kojem se ograđuje od vjeroučiteljevih stavova, žali što je zloupotrijebio nastavu vjeronauke i najavljuje da će Povjerenstvo nadbiskupije za dodjelu mandata vjeroučiteljima razmotriti slučaj i odlučiti o daljim postupcima. Direktorica kaže da je u stalnom kontaktu sa njima.

“I mi i oni smo vrlo jasnog gledišta da će sljedeće polugodište učenici ove škole imati drugog vjeroučitelja ili vjeroučiteljicu”, navodi se.

Ministarka prosvjete Blaženka Divjak kazala je da je šokirana snimkom na kojem se otvoreno propagira govor mržnje i da takvoj osobi apsolutno nema mjesta u školi.

“Bilo kakav govor mržnje – ovakav način izražavanja – nema mjesta bilo gdje u javnom prostoru, a pogotovo nema mjesta u školi. Mi naše učenike i naše škole moramo osloboditi tog balasta”, kazala je Divjak.

Pravobraniteljka za djecu Helenca Pirnat Dragičević u izjavi za Radio Slobodna Evropa izričito osuđuje taj slučaj javnog podsticanja na mržnju.

“Tako se ne bi smio ponašati nijedan učitelj, a škole i sve druge institucije sistema trebaju da izgrađuju atmosferu u kojoj nema govora mržnje. Izuzetno je važno da odgovorne osobe u školama i drugim institucijama budu osjetljive na prve znakove takvog ponašanja među nastavnicima i da se odlučno tome suprotstave, odnosno da pokažu i nastavnicima i djeci da neće tolerisati takva ponašanja”, rekla je Pirnat Dragičević.

“Mislim da jedino javnost može svojom reakcijom natjerati Katoličku crkvu da se povuče, i to se nekada događalo. A, inače, bilo bi dobro kada bi u školama institucije poput Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje malo više kontrolisale učitelje i vjeroučitelje koji su skloni takvim ispadima”, kaže za RSE članica Upravnog odbora Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba, Protagora Marijana Bijelić.

Opštinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je zbog vjeroučiteljeve izjave policiji naložilo izvide “radi utvrđenja elemenata kaznenog djela za koje se progon preduzima po službenoj dužnosti”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!