Izrael napušta UNESCO

Portparol ministarstva vanjskih poslova Izraela, Emmanuel Nahshon, rekao je da je odluka bazirana na, kako je naveo, pokušajima te organizacije “da odvoji jevrejsku istoriju od Izraela”

Foto: Youtube/Printscreen

Izrael je saopštio da napušta UNESCO, navodeći kao razlog “sistematske napade” te organizacije na izraelsku državu.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Izraela, Emmanuel Nahshon, rekao je da je odluka bazirana na, kako je naveo, pokušajima te organizacije “da odvoji jevrejsku istoriju od Izraela”.

On je rekao da će zvanično pismo o istupanju biti podnijeto prije kraja godine i da će Izrael napustiti organizaciju do kraja 2018. godine, prenosi AP.

Ranije ove godine, Sjedinjene Američke Države su saopštile da istupaju iz UNESCO-a, takođe tada navodeći slične razloge, prenosi Tanjug.

Izrael se, navodi agencija, dugo žalio na kontinuirano antiizraelska osjećanja unutar UNESCO-a, gdje su Izrael i saveznici te zemlje u manjini u odnosu na arapske države i njihove saveznike.

Nedavne rezolucije koje je ova organizacija donijela izazvale su ogromno nezadovoljstvo Izraela koji ih je vidio kao rezolucije koje umanjuju duboke jevrejske veze sa Jerusalimom i biblijskim gradom Hebronom, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!