Saveljić plaća za maženje magaraca, u obzir dolaze svi – od onih sa četiri razreda škole, do doktora nauka

“Magarci su kao i ljudi. Potrebna im je pažnja i nježnost. Ja sam ne mogu da stignem svaki dan da im se posvetim, zato sam riješio da dam oglas i da zaposlim nekog ko će svakog radnog dana da ih češka, timari, priča sa njima. I za to će biti plaćen. Po satu tri eura. Radno vrijeme je dva sata dnevno tokom radnih dana, po izboru kad se može, od izlaska do zalaska sunca. I samo po suvom vremenu”, priča Darko Saveljić iz Podgorice, vlasnik farme magaraca Martinići

Foto: Facebook

Sat timarenja, maženja i priča sa magarcima, odnosno da ih čovjek učini srećnijim košta tri eura.

I to jeste radno mjesto i ozbiljna ponuda za posao čije je radno vrijeme dva sata u toku dana, po želji kad je suvo vreme, na farmi magaraca Martinići, 15 kilometara od Podgorice.

Foto: Facebook

“Magarci su kao i ljudi. Potrebna im je pažnja i nježnost. Ja sam ne mogu da stignem svaki dan da im se posvetim, zato sam riješio da dam oglas i da zaposlim nekog ko će svakog radnog dana da ih češka, timari, priča sa njima. I za to će biti plaćen. Po satu tri eura. Radno vrijeme je dva sata dnevno tokom radnih dana, po izboru kad se može, od izlaska do zalaska sunca. I samo po suvom vremenu”, priča za “Blic” Darko Saveljić iz Podgorice, vlasnik farme magaraca Martinići.

Saveljić sa mezimicama (Foto: Facebook)

U oglasu koji je objavio na Facebooku naznačeno je da je potrebna školska sprema od četiri razreda osnovne, pa do doktora nauka, ako žele, mogu. Prevoz i hrana nisu obezbijeđeni, ali jeste osvježenje. Zahtijevaju se i posebni uslovi: da kandidat voli životinje, da je tolerantan, psihički stabilna osoba…

Foto: Facebook

“Ovaj oglas je nastao iz želje da naše mage učinimo još srećnijima. Zato sam riješio da otvorim radno mjesto za osobu koja će radnim danima dolaziti da ih češka, trima i priča sa njima. Ponude stižu, i da ne vjerujete, iako bi svi pomislili da je Crnogorcima ispod časti da rade i to još sa magarcima, to nije tako”, priča Darko.

Foto: Facebook

Kaže da od svojih obaveza ne može da stigne da se posveti magarcima na farmi onoliko koliko je i njima to potrebno i koliko bi želio. Životinje, kao i ljudi, imaju pravo da budu srećne. Inače, farma Martinići ima samo u nazivu da je farma, jer ona to nije -magarci žive slobodno, imaju slobodu kretanja i otvoren pristup hrani i vodi. Oni ne znaju za samar. Na farmi se bave proizvodnjom i prodajom magarećeg mlijeka i krema.

Foto: Facebook

“Magarci su toliko umiljati, svaki od 30 koliko ih je, ima svoje ime. Priznajem, malo su i razmaženi. Veliki su prijatelji čovjeku, kao i psi. Ova farma za njih je i azil, jer imamo i neke koji su slijepi, stari. Nevjerovatno je koliko vole pažnju, uživaju kada ste sa njima, kada im pričate, mazite, pjevate. Desi se nekad da odustanu od paše, samo da bi bili sa ljudima”, kaže Saveljić.

Foto: Facebook

Magarci su u Crnoj Gori decenijama bili potcjenjivani, sa kvalifikacijom da su glupi, hranjeni su trećerazrednom hranom, a najčešće su korišćeni do iznemoglosti kao mašine za nošenje tereta. Sada se to mijenja.

“Farma magaraca u Martinićima osnovana je u aprilu 2015. Na dobrom smo putu da ostvarimo ono što smo zacrtali. Prije svega, sačuvali smo magarca od izumiranja. Smatramo da ih u cijeloj Crnoj Gori nema više od 150 jedinki. Danas je u Crnoj Gori više pelikana (nekad najugroženije ptičje vrste u zemlji) nego magaraca, u to smo potpuno sigurni”, kaže Darko Saveljić.

Foto: Facebook

Ova farma je otvorena za porodice koje imaju djecu sa problemom autizma i to besplatno. Takođe besplatno, otvoreni su za djecu koja imaju program za hodanje – terapijsko jahanje. Ostali građani mogu nedjeljom, od deset do 13 časova, da obiđu magarce. Ulaznica je kilogram šargarepe ili jabuka po osobi. I ona se daje magarcima, koji je u slast pojedu. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!