Senad Pećanin o Zdravku Krivokapiću: Tokom posjete BiH ponašao se kao nepristojan čovjek

“Prije svega, pošto premijer Krivokapić stalno naglašava neku dimenziju ljudskosti u politici, moramo primijetiti da se u Sarajevu ponašao kao nepristojan čovjek. Naime, on dobro zna da se u kući obješenog ne govori o užetu. Sarajevo je platilo ogromnu cijenu zbog činjenice o kojoj je govorio, da je njemu kao vojniku JNA u ovom gradu, samo nekoliko godina prije četvorogodišnje zločinačke opsade, u kafanama piće stizalo, a da ni on ne zna od koga. Vojska kojoj je tada pripadao tadašnji vojnik Krivokapić je zajedno sa četnicima ubila tokom 1.460 dana opsade Sarajeva, više od 12.000 građana među kojima i više od 1.600 djece. Da je htio da ova posjeta ostane upamćena po ljudskom gestu, onda je premijer Krivokapić mogao naći vremena da priloži cvijeće makar na spomenik ubijenoj djeci Sarajeva”, kazao je Pećanin za Antenu M

Premijer Zdravko Krivokapić tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini ponašao se kao nepristojan čovjek, smatra publicista Senad Pećanin.

Nekadašnji urednik magazina “Dani”, sada uspješan advokat i sjajan poznavalac prilika u regionu, predsjedniku Vlade Crne Gore zamjera što nije pokazao poštovanje prema žrtvama razaranja Sarajeva i ocjenjuje da Krivokapić vodi politiku koja šteti i Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu.

“Prije svega, pošto premijer Krivokapić stalno naglašava neku dimenziju ljudskosti u politici, moramo primijetiti da se u Sarajevu ponašao kao nepristojan čovjek. Naime, on dobro zna da se u kući obješenog ne govori o užetu. Sarajevo je platilo ogromnu cijenu zbog činjenice o kojoj je govorio, da je njemu kao vojniku JNA u ovom gradu, samo nekoliko godina prije četvorogodišnje zločinačke opsade, u kafanama piće stizalo, a da ni on ne zna od koga. Vojska kojoj je tada pripadao tadašnji vojnik Krivokapić je zajedno sa četnicima ubila tokom 1.460 dana opsade Sarajeva, više od 12.000 građana među kojima i više od 1.600 djece. Da je htio da ova posjeta ostane upamćena po ljudskom gestu, onda je premijer Krivokapić mogao naći vremena da priloži cvijeće makar na spomenik ubijenoj djeci Sarajeva”, kazao je Pećanin za Antenu M.

KRIVOKAPIĆEVA IZJAVA O SREBRENICI I ŽRTVAMA RATA NEUMJESNA

Pećanin je Krivokapićevu tvrdnju da “krivac za Srebrenicu i žrtve rata nikada nije jedan” – ocijenio, u najmanju ruku, neumjesnom.

On je rekao da “krivaca ima više i da se njima bavio Haški tribunal u presudama za genocid, kojem su ključni doprinos dali i lideri poput Radovana Karadžića, kojeg i danas slave čelnici političkih partija i SPC, koji su premijera Krivokapića doveli na vlast.”

“Nažalost, i Crna Gora i BiH su države apsurda. U Rudom i danas postoji spomen soba Prve proleterske brigade, ali se ona nalazi u Ulici Draže Mihajlovića”, kazao je Pećanin.

“ZASTIĐE” REZULTAT DODIKOVOG ODNOSA PREMA CRNOJ GORI

On navodi da bi značaj Krivokapićeve posjete Sarajevu mogao biti, prije svega, u razgovorima o izgradnji puta od Foče do granice sa Crnom Gorom koji je, kako Pećanin dodaje, premijer Krivokapić sa punim pravom nazvao “zastiđem”.

“No, to zastiđe je rezultat odnosa prema Crnoj Gori koju ima vlast Milorada Dodika u Republici Srpskoj, koja se svetila i Sarajevu i Podgorici sve ove godine odbijajući da srednjovjekovnu cestu od Foče do Šćepan polja makar upristoji. Ako će ova posjeta pomjeriti izgradnju tog puta s mrtve tačke, na kojoj stoji već decenijama, onda bi ona mogla biti čak i značajna”, rekao je Pećanin.

POKUŠAJ STVARANJA PRIVIDA ISKRENIH NAMJERA

Pećanin smatra da je Krivokapićeva posjeta, zapravo, pokušaj stvaranja privida o iskrenim namjerama kad je odnos Crne Gore prema regionu posrijedi.

“Mislim da je ova posjeta, na neki način više usmjerena na postizanje efekta kojem teži Vlada premijera Krivokapića sa svojim, tek verbalno, proklamovanim ciljevima o dobrim međususjedskim odnosima i saradnji. Zbog toga smatram da je ona bila više protokolarna i isključivo sa ciljem da se nastavi jedna paralelna spoljna politika Crne Gore u kojoj su sve one sredine na prostoru bivše Jugoslavije koje ne pripadaju proklamovanom srpskom svetu, tek od drugorazrednog interesa za Crnu Goru. Mislim da je takva politika štetna, prije svega, za interese Crne Gore, a onda i čitavog regiona”, zaključio je Pećanin.

Foto: Senad Pećanin (Printscreen/N1)  

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!