Najmanje devet boraca ISIL-a do kraja godine stiže u Crnu Goru

Operativnim radom na terenu službe su došle do saznanja da gotovo svaki vehabijski džemat ili omladinska organizacija u Crnoj Gori, a koja je bliska islamskim ekstremistima, organizuje različite vrste aktivnosti poput druženja u prirodi, gdje se kroz navodna takmičenja organizuje obuka izviđanja i pucanja iz vatrenog oružja. Ovakvi skupovi se organizuju na gotovo nepristupačnim mjestima, u podnožjima planina, kanjonima i drugim pogodnim lokacijama. Stručnjaci ocjenjuju da je većina ovih organizacija samo pokriće za nekonvencionalno djelovanje i niz koordinisanih akcija političkog, ekonomskog, psihološko-propagandnog, obavještajnog karaktera koje je prvenstveno upereno protiv regularne Islamske zajednice

Foto: Printscreen

Najmanje devet boraca ISIL-a koji su bili na ratištima širom Sirije do kraja ove godine će se vratiti u Crnu Goru, potvrđeno je “Danu” iz više izvora.

To su podaci koje su bezbjednosne službe dobile u saradnji sa evropskim partnerskim službama.

Oni će biti pod stalnim nadzorom službi, kao što je to slučaj i sa nekoliko lica koja su već došla iz Sirije u Crnu Goru, prenosi CdM.

Prati se njihovo kretanje i kontakti. Uprava za organizovani kriminal i suzbijanje terorizma Agencije za nacionalnu bezbjednost prati i rad više od deset nevladinih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori zbog sumnjivih donacija iz Austrije i zemalja Bliskog istoka. ANB je, prateći tokove novca i aktivnosti ovih NVO, došala do saznanja da većinu finansijskih sredstava dobijaju od organizacija bliskih ISIL-u, te da ih uglavnom koriste za propagiranje radikalnog islama.

Sve nevladine organizacije koje su pod lupom ANB-a uredno su registrovane u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu javne uprave. Njihovi osnovni podaci mogu se naći u centralnom registru. Međutim, većina nije navela brojeve telefona i mejlove za kontakt.

Od ukupno 18 nevladinih organizacija, o čemu je “Dan” ranije pisao, čiji rad prate bezbjednosne službe, čak četiri djeluju na području barske opštine, četiri u Podgorici, tri u Ulcinju, po dvije u Plavu, Pljevljima i Rožajama i jedna u Bijelom Polju.

U Baru i Podgorici su formirani i takozvani paradžemati, koji okupljaju uglavnom omladinu koja, koristeći humanitarne akcije kao paravan, pokušava u svoje redove da integriše što veći broj sunarodnika.

Bezbjednosne službe su u stalnom kontaktu sa kolegama iz regiona, koji radi lakšeg identifikovanja terorista i preventivnog djelovanja pokušavaju da naprave zajedničku bazu podataka. Dosadašnja istraga je pokazala da je glavni centar za finansiranje u Austriji, u Beču.

Glavnu riječ kada je u pitanju Balkan, pa samim tim i Crna Gora, vodi organizacija „Unija džemata selafijske dave”, koju predvodi Muhamed Porča. Prema zvaničnim podacima, osim Unije, u Beču djeluju još najmanje dvije organizacije koje finansiraju terorizam, a preko pojedinih nevladinih organizacija na Balkanu.

Jedna od posebno interesantnih organizacija za crnogorske službe je „Selafijsko vehabijski džemati”, a na njenom čelu je Ebu Muhamed Nedžad Balkan. Ove dvije organizacije su zadužene za slanje finansijske pomoći istomišljenicima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Operativnim radom na terenu službe su došle do saznanja da gotovo svaki vehabijski džemat ili omladinska organizacija u Crnoj Gori, a koja je bliska islamskim ekstremistima, organizuje različite vrste aktivnosti poput druženja u prirodi, gdje se kroz navodna takmičenja organizuje obuka izviđanja i pucanja iz vatrenog oružja.

Ovakvi skupovi se organizuju na gotovo nepristupačnim mjestima, u podnožjima planina, kanjonima i drugim pogodnim lokacijama. Stručnjaci ocjenjuju da je većina ovih organizacija samo pokriće za nekonvencionalno djelovanje i niz koordinisanih akcija političkog, ekonomskog, psihološko-propagandnog, obavještajnog karaktera koje je prvenstveno upereno protiv regularne Islamske zajednice.

Nije rijedak slučaj da se i jedan broj imama priklanja ovim organizacijama. Tako je nekolicina imama iz plavske opštine, po ocjeni stručnjaka iz ove oblasti, postavilo osnove za širenje ideja na kojima se zasniva djelovanje terorističke organizacije Islamska država.

Nedavno su i istraživači londonskog Centra za studije radikalizacije (ICSR) potvrdili da je Crna Gora regrutaciono područje Islamske države.

Prema saznanjima „Dana”, većina organizacija koja širi radikalni islamizam radi neometano. Čak grade i objekte dobijajući svu potrebnu dokumentaciju, a ima i onih kojima država toleriše i podizanje takvih objekata bez građevinskih dozvola. U tim objektima neometano održavaju skupove na kojima se propagira njihovo shvatanje islama.

Takođe, na području Crne Gore ima i neregistrovanih medresa poput one na adresi Gazi Isa beg u Rožajama. Ta medresa radi neometano iako nema dozvolu za rad, a većina polaznica ove vjerske škole su strane državljanke. Većina njih boravi u školskom internatu koji, takođe, nema dozvolu za kolektivni smještaj.

Prema informacijama iz Medžlisa Islamske zajednice u Rožajama, riječ je o djevojčicama koje nijesu punoljetne, a koje su, po važećim zakonima Crne Gore, dužne da prijave boravište. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!