Putin: Izrael da okonča okupaciju, priznati Palestinu

Putin je Abbasu poručio da Rusija i dalje podržava pravo palestinskog naroda da odlučuje o svojoj sudbini. “Kao stalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda i članica Bliskoistočne četvorke, Rusija ima prioritetan stav u podršci palestinskom narodu”, naveo je Putin u poruci

Foto: Printscreen

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je poruku palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu i poručio mu da Rusija i dalje podržava pravo palestinskog naroda da odlučuje o svojoj sudbini.

Palestinska novinska agencija WAFA javlja da je Putin Abbasu pisanu poruku uputio povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, koji se obilježava 29. novembra.

“Kao stalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda i članica Bliskoistočne četvorke, Rusija ima prioritetan stav u podršci palestinskom narodu”, naveo je Putin u poruci, prenosi Al Jazeera.

Ističući da je neophodno pronaći pravedno rješenje za Bliski istok, koje će okončati sukobe i imati međunarodni legitimitet u skladu s rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a i arapske mirovne inicijative, Putin je kazao da je neophodno da Izrael okonča okupaciju arapske zemlje koju je počeo 1967. godine i da je potrebno formirati palestinsku državu s Istočnim Jerusalimom kao njenim glavnim gradom.

Naglasivši i podršku unutar palestinskom pomirenju, ruski predsjednik Putin je izrazio spremnost Rusije da pomogne u rješavanja socijalnih problema i ojača ekonomske veze s Palestinom.

Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom obilježava se svake godine od 1978. godine, a obilježava se 29. novembra, u znak sjećanja na datum kada je Generalna skupština UN-a 1977. godine usvojila odluku o podršci palestinskom narodu. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!