Đukanović: U Crnoj Gori je zrelo za promjenu platforme za buduće djelovanje (VIDEO)

Sada je trenutak da jasnije definišemo proevorpsku plaformu i siguran sam da će se uz DPS naći i neke partije, uključujući i one koje danas čine vladajuću koaliciju, koje bi mogle prihvatiti i koje suštinski prihvataju Crnu Goru kao građansku državu, multietničko društvo i buduću članicu EU, istakao je predsjednik države

Snaga Demokratske partije socijalista je veoma respektabilna i ta snaga upravo onemogućava nacionalizam i šovinizam, koji je digao glavu opet na zapadnom Balkanu da ostvari svoj naum u Crnoj Gori. Ostaje naš zadatak da dalje radimo na širenju svog koalicionog kapaciteta, rekao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović u intervjuu za Novu BiH.

“Mislim da je dobra okolnost da je u Crnoj Gori zrelo za promjenu platforme za buduće djelovanje. Do danas smo uglavnom djelovali na platformi koja je bila suverenistička, procrnogorska i koja je bila demarkaciona linija u odnosu na drugu platformu koja je bila anticrnogorska.

Sada je trenutak da jasnije definišemo proevorpsku plaformu i siguran sam da će se uz DPS naći i neke partije, uključujući i one koje danas čine vladajuću koaliciju, koje bi mogle prihvatiti i koje suštinski prihvataju Crnu Goru kao građansku državu, multietničko društvo i buduću članicu EU“, istakao je predsjednik države.

Đukanović ističe da je u političkom smislu „u punoj snazi da idemo dalje, putem daljeg evropskog razvoja Crne Gore“.

Demokratska partija socijalista je, kako kaže predsjednik Crne Gore, na izborima u Nikšiću napravila izuzetan rezultat. Đukanović podsjeća da su ovi izbori uslijedili nekoliko mjeseci nakon parlamentarnih izbora, koji su se u Crnoj Gori održali 30. avgusta i na kojima je Demokratska partija socijalista poslije 30 godina kontinuirane vladavine otišla u opoziciju.

„Većina političkih analitičara i u Crnoj Gori i regionu su pretpostavili da će to biti početak kraja DPS-a, slijedeći nešto što je iskustvo svih partija, koje dugo i kontinuirano vrše vlast. To se u ovom slučaju nije dogodilo, Demokratska partija socijalista je popravila rezultat, u odnosu na rezultat sa parlamentarnih izbora i time najavila svoju stabilnu ulogu na crnogorskoj političkoj sceni i svoju vodeću ulogu u zastupanju evropske budućnosti Crne Gore i, vjerujem, svoj skori povratak u državnu vlast u Crnoj Gori“, rekao je, prenosi Portal Analitika.

Đukanović smatra da iz partijskog ugla nema razloga za nezadovoljstvo.

“Kada gledamo to iz državnog ugla, treba primijetiti da je, na neki način logično, da svega nekliko mjeseci nakon pobjede danas vladajuće koalicije koju su čekali 30 godina još uvijek je na sceni euforija pobjednika. Mali broj birača je bio u stanju da racionalno razluči kvalitet vršenja vlasti u prethodnih nekoliko mjeseci, ali mislim da će i to uslijediti u narednim mjesecima. Drugo što želim da skrenem pažnju jeste da je u strukturi podrške koju je dobila državna vladajuća koalicija, došlo do promjene.

Jedan ogoljeli, ekstremni nacionalizam je doživio ozbiljan poraz. Taj nacionalizam, kojeg oličava Demokratski front u Crnoj Gori, na ovim izborima imao je brutalnu podršku državne vlasti Srbije i svih prorežimskih, ili manje više svih, medija iz Beograda, pa uprkos tome izgubio je tačno jednu trećinu podrške u samo ovih šest mjeseci”, naglašava Đukanović.

Crna Gora, prema njegovim riječima, ima tu specifičnost, unutrašnju podijeljenost koja se, nažalost, reflektuje i na pitanju državnog statusa.

“I na referendumu o nezavisnosti i na svim dosadašnjim izborima do 30. avgusta 2020. godine, ta suverenistička i proevropska većina imala je vrlo stabilnu prednost u odnosu na predstavnike druge, u suštini, antievropske politike u Crnoj Gori.

Mislim da je splet raznih okolnosti doveo do toga da na parlamentarnim izborima dođe do blage promjene u odnosu snaga na političkoj sceni. Uvjeren sam da to neće dovesti do ugrožavanja nezavisnosti suvereniteta Crne Gore, a samim tim da to nipošto neće ugroziti ni dalji put evropskog razvoja naše zemlje”, rekao je on.

Ne iznenađuje ga ni retorika političkih konkurenata.

“Oni 30 godina u meni vide problem za svoje neuspjehe i danas vide, u meni i u stranci koju predvodim, poslednju barijeru za ostvarivanje svog nauma – da Crna Gora opet bude plijen velike Srbije. Zato oni i ne govore o drugome, nego nekako da vide leđa Milu Đukanoviću. Prevarili su se. Izbori u Nikšiću su to pokazali. Mislim da bi 99,9% evropskih, demokratskih partija bilo presrećno i ne bi vjerovalo da su ostvarili na nekim izborima 40 ili 41%”, ocijenio je Đukanović.

Milo Đukanović ekskluzivno za Novu BH

[EKSKLUZIVNI INTERVJU]Da li su izbori u Nikšiću politički kraj Mila Đukanovića, strahuje li za budućnost Crne Gore, može li i zašto opet biti rata, što kaže na prozivke "Milo lopove", boji li se zatvora?

Posted by NOVA BH on Monday, March 15, 2021

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!