Hrvatski general popio otrov tokom izricanja presude u Haagu: Preminuo Slobodan Praljak (VIDEO)

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora, on im je kazao: “General Praljak nije ratni zločinac i s prezirom odbacujem vašu presudu”, i popio otrov

Foto: Printscreen

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a, general Slobodan Praljak, umro je danas u Haagu, nakon što je tokom izricanja presude u sudnici popio otrov.

Žalbeno vijeće ICTY-ja danas je u Haagu izricalo žalbenu presudu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorici.

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora, on im je kazao: “General Praljak nije ratni zločinac i s prezirom odbacujem vašu presudu”, i popio otrov, piše Index.hr.

Predsjedavajući, sudija Carmel Agius, prekinuo ga je riječima: “Stanite, molim vas”, i potom nastavio iznošenje presude generalu Milivoju Petkoviću. Ubrzo se predsjedavajućem sudiji obratila jedna od Praljkovih braniteljki, Nataša Faveau Ivanović, kazavši mu da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov.

Sudija Agius potom je pozvao da se spuste zavjese u sudnici i prekinuo ročište.

Holandske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je Praljak unio i popio otrov u haškoj sudnici.

Vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova odbrane i tužilaštva, ali je istovremeno poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, uprkos prihvatanju nekih žalbenih osnova, “i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH”.

Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora, a bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, ali je nakon Praljkovod postupka prekinulo ročište. U nastavku izricanja presude potvrđena je kazna Valentinu Ćoriću od 16, a Petkoviću je potvrđena kazna od 25 godina.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!