Njemačkoj nedostaje radna snaga, otvoreno 1.097.600 radnih mjesta

Potražnja je i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine. Najveća potražnja vlada u manjim kompanijama sa najviše 50 zaposlenih, iza kojih slijede srednje velika preduzeća

Foto: lonelyplanet.com

U Njemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste, tako da je u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mjesta, što je 175.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, saopštio je Institut za istraživanje rada (IAB), koji djeluje u sklopu Savezne kancelarije za zapošljavanje.

“U poređenju sa prošlom godinom potražnja je naročito porasla u prerađivačkom sektoru, saobraćaju i logistici”, rekao je Alexander Kubis iz IAB-a.

Potražnja je, piše Avaz.ba, i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine. Najveća potražnja vlada u manjim kompanijama sa najviše 50 zaposlenih, iza kojih slijede srednje velika preduzeća. IAB četiri puta godišnje ispituje kompanije koje su pri kancelariji za zapošljavanje prijavile otvorena radna mjesta.

Krajem septembra iznova je zabilježena niska stopa nezaposlenosti, a iznosila je 5,4 odsto. U septembru ove godine bilo je 150.000 nezaposlenih manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Stručnjaci procjenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Evropske unije, kao što je to slučaj proteklih godina, i podsticajnim mjerama u obrazovnom sektoru, nego i otvaranjem njemačkog tržišta rada za stručnjake iz cijelog svijeta.

Tema novog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sistemu, tema je i aktuelnih koalicionih pregovora između demohršćana, liberala i zelenih, pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!