Vijesti Milojka Spajića nazvale ministrom obmane: Moguće falsifikovanje zvanične dokumentacije

Da Spajićevog imena u srijedu na sjednici Vlade nije bilo u Platformi koja definiše sastav državne delegacije, za “Vijesti” potvrđuje zvanično i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić. “Jedina sjednica nakon prethodne srijede je tzv. telefonska u petak na kojoj je bilo devet tačaka i nijedna nije izmjena platforme za Dubai”, rekao je Bojanić “Vijestima”

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije prvi put uhvaćen u obmani javnosti, što je dokumentovano prošle godine u polemici povodom Nacrta budžeta za prošlu godinu.

Ali, ovog puta je ministar Spajić ili neko od njegovih saradnika, po svemu sudeći, odlučio da pribjegne metodama koje ukazuju i na moguće falsifikovanje zvanične dokumentacije.

Da krenemo od početka: Spajićevog imena nema u originalnoj Platformi o učešću državne delegacije na Expo izložbi u Dubaiju, koja je na sajtu Vlade objavljena 2. februara u 14.30 časova i koja je tog dana usvojena na sjednici Vlade. To su “Vijesti” juče i objavile.

“Vijesti” su tragom Spajićevog tvita od 5. februara pristupile objavljenom materijalu na sajtu u vezi sa posjetom Dubaiju i tako došle do informacije da Spajić nije dio državne delegacije.

“Vijesti” su 7. februara, prvog narednog radnog dana, poslala pitanja Ministarstvu finansija i socijalnog staranja u vezi sa Spajićevim putovanjem u Dubai, kako bi se razjasnilo u kom svojstvu je ministar tamo, s obzirom na to da je naveo da je na službenom putu, a da ga nema u dokumentu u kom se navodi sastav državne delegacije. Odgovor nije stigao.

“Vijesti” su više puta, a posljednji put 8. februara, dan uoči objave teksta, opet pristupile istom materijalu sa sajta Vlade i Spajićevog imena nije bilo u sastavu državne delegacije.

Tek nakon što je objavljen tekst u “Vijestima”, Spajić se oglasio na društvenim mrežama i kazao da je dio delegacije, a podijelio je i link ka sajtu Vlade, gdje se odjednom u materijalima pojavljuje njegovo ime.

Platforma koja je bila dostupna 8. februara i ona koja je dostupna danas ni po čemu se ne razlikuju, osim što je dodato ime Spajića.

Međutim, “Vijesti” imaju dokaze koji ukazuju da je taj dokument, po svemu sudeći, naknadno dodat.

Osim što “Vijesti” imaju dokument, koji se juče nalazio u materijalima na Vladinom sajtu, gdje Spajićevog imena nema, “Vijesti” posjeduju i izvještaj Komisije za ekonomske politiku i finansijski sistem od 1. februara na kojoj se razmatrao Prijedlog platforme, gdje se Spajić ne pominje kao dio državne delegacije.

Ni u najavi putovanja delegacije koju je kabinet premijera dostavio Ministarstvu vanjskih poslova ne pominje se Spajić, već samo članovi delegacije iz originalne platforme.

Foto: Vijesti

Dokument je datiran na 2. februar (isti dan kad je Platforma objavljena na sajtu Vlade, na kojoj Spajićevog imena nije bilo) i potpisuje ga Jelena Glomazić iz Kabineta predsjednika Vlade.

Da Spajićevog imena u srijedu na sjednici Vlade nije bilo u Platformi koja definiše sastav državne delegacije, za “Vijesti” potvrđuje zvanično i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić. “Jedina sjednica nakon prethodne srijede je tzv. telefonska u petak na kojoj je bilo devet tačaka i nijedna nije izmjena platforme za Dubai”, rekao je Bojanić “Vijestima”.

Da dopune platforme nije bilo kazali su nezvanično “Vijestima” i iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ni Spajić ni Ministarstvo finansija i socijalno staranje nisu poslali zvanično reagovanje kojim bi pokušali da demantuju objavljeni tekst, već su pokrenuli kampanju na društvenim mrežama.

Pošto i dokumentacija i izjava Bojanića ukazuju da je platforma bez Spajićevog imena u državnoj delegaciji usvojena kao takva 2. februara, svaka dopuna te platforme bi onda, po logici, morala datumski biti označena na sajtu Vlade, ali je tamo i dalje datum 2. februar, što ukazuje da je jedino izmijenjen zakačeni dokument u kom je dopisano Spajićevo ime, a bez ikakvog traga o toj izmjeni.

Srdan Kosović (VIJESTI)

Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Idi na VRH

error: Content is protected !!