Mešihat IZ: Vraćanje krsta je ozbiljan udar na građansko i multivjersko društvo

“Pamtićemo parodičnu argumentaciju gradonačelnika Podgorice i dvomjesečno ćutanje istog onog ministra kulture koji je za pitanje van svog resora preuzeo odgovornost u roku od 24 časa. Razumjeli smo njihovu poruku da se muslimani Crne Gore slučajno ne zaborave i osjete svojim na svome. Razumjeli smo potrebu da se Podgorica i danas ‘oslobađa’ od muslimana. Razumjeli smo sve i apsolutno odbacili”

Sahat kula prije restauracije (Foto: Fokuspress)

Nakon brojnih eksproprijacija novijeg datuma nad imovinom Islamske zajednice, prekopavanja groblja, tolerisanja kontinuiranog govora mržnje prema islamu i muslimanima i opšteg podsticanja ambijenta nesaglasja pozitivnih propisa i prakse, Islamska zajednica u Crnoj Gori nije iznenađena ponovnim postavljanjem krsta na Sahat kuli u Podgorici, kazali su iz Mešihata Islamske zajednice.

Da nije selektivnog odnosa prema religijskom nasljeđu, kako navode, reklo bi se da se isto činilo i u komunističkom sistemu.

“Postavljanje krsta na objektu islamske arhitekture građanskog karaktera ne predstavlja poraz pravne, stručne, istorijske i moralne argumentacije koju je ponudila Islamska zajednica i dio slobodnomisleće crnogorske javnosti, već je u pitanju ozbiljan udar na savremeni koncept građanskog i multivjerskog društva. Klerikalno-pristrasnim arbitriranjem i revitalizacijom srednjovjekovne misli i mitologije podriva se i sam strateški izbor Crne Gore za integracijom u društvo civilizovanih vrijednosti”, piše u saopštenju Mešihata, prenosi portal Vijesti.me.

Islamska zajednica i muslimani Podgorice i Crne Gore, kako su kazali, imaće nesumnjivo adekvatan odnos prema svim akterima ovog čina.

“Pamtićemo parodičnu argumentaciju gradonačelnika Podgorice i dvomjesečno ćutanje istog onog ministra kulture koji je za pitanje van svog resora preuzeo odgovornost u roku od 24 časa. Razumjeli smo njihovu poruku da se muslimani Crne Gore slučajno ne zaborave i osjete svojim na svome. Razumjeli smo potrebu da se Podgorica i danas ‘oslobađa’ od muslimana. Razumjeli smo sve i apsolutno odbacili”, zaključuju u saopštenju. 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH