Sinđelić: Ristić mi je govorio da će Đukanović biti ubijen

Sinđelić je optužio lidere opozicionog Demokratskog fronta da su finansirani novcem iz Rusije, odakle su imali pomoć za realizaciju plana “nasilne smjene kriminalne vlasti i uvođenja vanrednog stanja u zemlji”

Saša Sinđelić (Foto: Printscreen)

U Podgorici je nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Svjedok saradnik specijalnog tužilaštva u predmetu protiv optuženih za umiješanost u pokušaj terorizma, Saša Sinđelić, rekao je u nastavku svjedočenja da mu je Nemanja Ristić iz Beograda oktobra prošle godine govorio da će u Crnoj Gori biti sukoba, nereda, pucnjave i da će tadašnji premijer Milo Đukanović biti ubijen.

“Ristić mi je govorio da će biti sukoba, nereda, pucnjave, da će Đukanović biti ubijen”, kazao je Sinđelić u nastavku svjedočenja u Višem sudu u Podgorici, odgovarajući na pitanja tužilaštva.   Sinđelić je to rekao odgovarajući na pitanja tužioca i objasnio da ne zna odakle Ristiću ta saznanja, “jer on nije imao kontakte sa Edijem” – Eduardom Šišmakovom, kojeg je svjedok saradnik označio za glavnog organizatora, inspiratora i finansijera pokušaja terorizma u Crnoj Gori, oktobra prošle godine.

“Ristić nije imao veze s Edijem… Ne znam odakle mu ta saznanja… Govorio je da ih ima od ljudi iz Crne Gore, jer su ‘Zavetnici’ (pokret u Srbiji čiji je Ristić član) već bili u Crnoj Gori”, naveo je ključni svjedok crnogorskog tužilaštva.

Ristić je jedan od optuženih za neuspjelu zavjeru, osmišljenu i rukovođenju od dvojice Rusa, a kojem se sudi u odsustvu, jer je Srbija njega i optuženog Nemanju Ristića odbila da izruči Crnoj Gori. On je u jučerašnjem svjedočenju optuženog ruskog državljanina Eduarda Šišmakova označio za organizatora navodne zavjere koja nije uspjela, a danas je precizirao da je “jedan od osnovnih razloga plana za Crnu Goru bio njen ulazak u NATO”.

“Ako uzmu Crnu Goru, uzeće poslije i Srbiju”, citirao je Sinđelić Edija i dodao da je njegov lični motiv da se pridruži bio ideološke prirode i protivljenje NATO-u koji je, naveo je, bombardovao Srbiju.

Detaljno je, piše b92.net, a prenosi Avaz.ba, pobrojao opremu koju mu je Šišmakov naručio da nabavi i naveo da su tu opremu nekada koristili pripadnici britanskih specijalaca SAS-a. Naveo je da je od Šišmakova zadužen da nabavi specijalne uniforme bez oznaka, specijalne zaštitne naočare, gas maske, ruksake sa vodom, fantomke, lisice, futrole za pištolje, bokseve, metalne palice, suzavce i drugo. Ranije je saopštio da je opremu koju je nabavio za sprovođenje plana nasilne smjene vlasti u Podgorici, nakon što je propao, predao srbijanskoj Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA), kojoj je predao i 125.500 eura koje je dobio od organizatora.

Sinđelić je optužio lidere opozicionog Demokratskog fronta da su finansirani novcem iz Rusije, odakle su imali pomoć za realizaciju plana “nasilne smjene kriminalne vlasti i uvođenja vanrednog stanja u zemlji”.

Iz dosadašnjeg svjedočenja Sinđelića nije jasno kojim strukturama pripada Šišmakov i odakle je stizao taj novac. Sinđelić pominje ruske nacionaliste, a cnogorsko tužilaštvo tvrdi da je Šišmakov pripadnik ruske vojne obavještajne službe GRU.   Kremlj je negirao umiješanost u navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori.

U Višem sudu u Podgorici se sudi grupi od 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore, optuženim za umiješanost u pokušaj terorizma na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, a s ciljem nasilne smjene vlasti i sprječavanja zemlje da se pridruži NATO-u. 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH