Katalonski parlament izglasao nezavisnost

Španski parlament u Madridu uskoro bi trebao da odobri vanredne mjere u cilju sprečavanja otcjepljenja

Foto: Printscreen

Katalonski parlament u Barseloni izglasao je danas popodne nezavisnost Katalonije od Španije.

Španski parlament u Madridu uskoro bi trebao da odobri vanredne mjere u cilju sprečavanja otcjepljenja.

Katalonska vladajuća koalicija “Zajedno za Da” i partnerska stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje imaju većinu u parlamentu, predložile su poslanicima pokretanje uspostavljanja samostalne republike na temelju rezultata referenduma koji je održan 1. oktobra. Opozicioni poslanici stranaka koje se zalažu za cjelovitost Španije – Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani – napustili su prostoriju u znak protesta. Njihovi predlozi prethodno nisu prošli glasanje.

Nakon toga je počelo glasanje, a 70 od 135 poslanika podržalo predlog o proglašenju republike.

Foto: Printscreen

Deset poslanika je bilo protiv, a dvoje neopredijeljeno.

Dok je predsjednica katalonskog parlamenta čitala rezultate glasanja, pri svakom pročitanom “da” ispred parlamenta bi se zaorio uzvik oduševljenja hiljada okupljenih ljudi koji su uživo pratili glasanje. U masi su vijorile katalonske zastave, a među njima su bile istaknute i zastave Baskije, pokrajine na sjeveru, gdje takođe postoji težnja za osamostaljenjem, piše Slobodna-bosna.ba.

Na referendum, koji je španski ustavni sud bio zabranio, izašlo je 2,3 miliona stanovnika od ukupno 5,3 odsto sa pravom glasa. Od onih koji su izašli, 90 odsto se izjasnilo za nezavisnost. Referendum je suprotan španskom ustavu na snazi od 1978.

Španski parlament bi danas trebao da odobri aktiviranje člana 155. ustava koji španskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima i telekomunukacijama. Mjere uključuju ukidanje aktuelne katalonske vlade i sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao “istorijska nacija”, priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladi sa ustavom Španije iz 1978. godine. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!