Ryanair na putu bez povratka: Uništili godišnje odmore 400.000 ljudi, piloti ih napuštaju, gazda nastavlja sa bahatim ponašanjem

Ryanair je isprva, 15. septembara, objavio da otkazuje 50 letova dnevno od sredine tog mjeseca do kraja oktobra. Riječ je o čak 2.100 letova, nakon čega, rekao je pa sada porekao direktor Ryanaira, neće biti dodatnih otkazivanja. Samo nedjelju dana poslije, kompanija je izvijestila da ukida još 34 rute tokom zime, odnosno čak 18.000 letova od kraja novembra do marta. Razlog je, kako se saznalo od uprave, to što Ryanairove avione nema ko da vozi

Foto: Printscreen

Šef niskobudžetne kompanije Ryanair, Michael O’Leary, reputaciju je izgradio zahvaljujući otrovnom jeziku i uvredljivom tonu prema sopstvenim mušterijama.

“Putnici su izdržljiva bagra”, izjavio je u vrijeme opšte krize, kada je kompanija bilježila veliki uzlet.

“Oduzmi im užinu, smanji broj WC-a, daj im da nose svoj prtljag ili stoje, nema šta neće istrpjeti samo da prođu jeftinije”, komentirao je kontroverzni irski direktor, sin pobožnih irskih farmera koji je karijeru i bogatstvo izgradio na rezanju troškova i škrtarenju.

Međutim, nakon godina uspješnog leta, tokom kojih su mnogi kopirali O’Learyjev poslovni model i skresali sve osim krila aviona kako bi smanjili cijene i privukli kupce, Ryanair je u silaznoj putanji. Došlo je do toga da je O’Leary prije nekoliko dana morao da se izvini putnicima koje je tako revnosno godinama vrijeđao, osiguravajući besplatan PR kompaniji. Prgavi direktor izvinio se svima koji su proteklih mjeseci kupili kartu za neki od Ryanairovih letova, a onda izvisili. Gaf nije malen. Riječ je o stotinama hiljada putnika, piše Jutarnji.hr.

“Kompanija je zabrljala”, priznao je O’Leary. “Iskreno se izvinjavamo. Ulažemo najveći napor kako bismo finalizovali popis otkazanih letova. Pobrinućemo se za oštećene klijente, a svi koji imaju pravo na povrat novca dobiće odštetu”, rekao je O’Leary pred kamerama u Dublinu.

Pomenuo je da je, u poređenju sa 2.500 Ryanairovih letova dnevno, broj otkazanih putovanja zapravo relativno malen. To je samo pojačalo bijes 400.000 putnika s upropaštenim planovima za godišnji odmor.

Ryanair je isprva, 15. septembara, objavio da otkazuje 50 letova dnevno od sredine tog mjeseca do kraja oktobra. Riječ je o čak 2.100 letova, nakon čega, rekao je pa sada porekao direktor Ryanaira, neće biti dodatnih otkazivanja. Samo nedjelju dana poslije, kompanija je izvijestila da ukida još 34 rute tokom zime, odnosno čak 18.000 letova od kraja novembra do marta.

Razlog je, kako se saznalo od uprave, to što Ryanairove avione nema ko da vozi. Naime, zbog zbrke u slaganju rasporeda piloti su masovno uzeli preostali godišnji odmor u mjesecima prije decembra, navela je kompanija. Odgovora na pitanje zbog čega se toliko ruta ukida tokom zimskih mjeseci još nema. Ryanairu prijete milionske odštete kojima su već zaprijetili putnici. Očekuje se da će to kompaniju koštati oko 50 miliona funti. Kompanija je putnicima ponudila vaučere u vrijednosti od 20 odnosno 80 funti (za jednosmjernu, odnosno povratnu kartu), koje mogu iskoristiti na letovima kompanije do 2018. godine. No, ne misle svi da je to dovoljno. Najnovija vijest koja je ošamarila kompaniju govori o tužbi kojom im sada prijeti i Agencija za civilno zrakoplovstvo (CAA). Ryanair bi mogao da dobije višemilionsku kaznu jer je nasankao čak 400.000 putnika. Kako je to reklo jedno udruženje za potrošačka prava, “hiljadama su ukrali Božić”. Jer, jedno je ukidanje sendviča, a drugo mogućnost da putnici nenadano moraju da kupe skupe karte drugih kompanija.

Međutim, CAA to ne smatra glavnim grijehom ove kompanije. Ta regulatorska agencija je objavila da Ryanair putnicima nije ponudio mogućnost da do svojih destinacija dođu drugom aviokompanijom, bez dodatnih troškova. Agencija ističe da je Ryanair, uprkos upozorenjima, ignorisao sva pravila i “uporno obmanjuje putnike netačnim informacijama”.

“Nije obavijestio da imaju pravo na besplatan obrok, hotelski smještaj i transfer s aerodroma ako ne mogu da se ukrcaju na neki drugi Ryanairov let”, navela je CAA.

Kompanija je dobila sedam dana da promijeni svoju politiku. Ako ne bude sarađivala, završiće na sudu temeljem zakona iz 2008. godine zbog kršenja pravila EU o otkazanim letovima. Maksimalna kazna je neograničena novčana globa.

Dodatna kazna Ryanairu je pad vrijednosti dionice koja je zveknula tri odsto nakon objave o novim otkazivanjima leta, a time je kompaniji vrijednost pala za 500 miliona funti. Dodatnih pet mjeseci bez brojnih linija u kompaniji su objasnili potrebom da se izbjegnu problemi zbog naglih otkazivanja putovanja. Putnici koji su već bukirali let u zimskom razdoblju nemaju pravo na odštetu od 220 funti, jer je kompanija pet mjeseci unaprijed objavila da leta neće biti. Time su potencijalno uštedjeli 88 miliona funti.

Ryanair je već neko vrijeme pod optužbama zbog nezadovoljnih pilota i ostalih članova posade, piše Guardian. Kompanija je odbacila tvrdnje da je samo tokom protekle godine otišlo 700 pilota i tvrdi da ih je napustilo samo 260 ljudi, navodi britanski list. Mnogi od ukupno 4.200 pilota u Ryanairovoj posadi nisu stalno zaposleni, nego rade na određene i privremene ugovore i tu nastaje problem. Sve više zapslenih se obraća sindikatima. Međutim, O’Leary ne želi da raspravlja sa sindikatima, već isključivo sa ljudima. Ryanair, koji je prije desetak godina rastao brže od ijedne druge aviokompanije, a O’Learyja učinio jednim od 15 najbogatijih Iraca, u svakom slučaju predviđa dolazak “mršavih godina”. Očekuje se da će do 2019. godine tom kompanijom letjeti čak šest miliona putnika manje nego sada.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!