Društveni i socijalni fenomen: Kako je ubistvo pjevačice Jelene Krsmanović Marjanović postalo rijaliti, bitniji i od politike

Ubistvo zvijezde talenat šoua u Srbiji je postalo društveni i socijalni fenomen, svojevrsna prvorazredna nacionalna tema o kojoj razgovaraju svi – od predsjednika do beskućnika koji riju po kantama za smeće. I njen suprug je uskoro postao “zvijezda smrti svoje supruge”, čija tragična sudbina ga je vinula u orbitu žute štampe beskrupuloznih rijalitija. Davao je intervjue, pojavljivao se na televiziji, a novinari su bili stalni gosti u njegovoj kući

Jelena Krsmanović Marjanović

Gotovo 17 mjeseci nakon misterioznog ubistva 33-godišnje pjevačice Jelene Krsmanović Marjanović, pobjednice jednog od brojnih talenat šouana srpskim televizijama, ubica bi se mogao naći iza rešetaka.

Nakon duge i zamorne potrage, pune zavrzlama, dilema i lažnih tragova, srpska policija je 15. septembra uhapsila njenog supruga Zorana kao glavnog osumnjičenog za brutalnu smrt mlade pjevačice.

Prema navodima beogradskog “Blica”, Jelena Krsmanović Marjanović ubijena je s devet udaraca bejzbol palicom ili težim drvenim štapom deset metara od mjesta na kojem je pronađena.

Beogradski mediji, a potom i mnogi u regionu, gotovo svakodnevno od 3. aprila 2016. godine, kada je beživotno tijelo Jelene Krsmanović pronađeno u kanalu u Borči kod Crvenke, donosili su najrazličitije, često bizarne, pa i opskurne i intimne priče o ubistvu, ubijenoj Jeleni i porodici Marjanović. Mediji su (pre)često bili ispred policijske istrage, što je samo zbunjivalo javnost i pridonosilo još većoj zbrci i nelagodi. Srbija i region strepile su nad istragom s kojom je javnost bila upoznata kao da “viri kroz ključanicu”.

Ubistvo zvijezde talenat šoua u Srbiji je postalo društveni i socijalni fenomen, svojevrsna prvorazredna nacionalna tema o kojoj razgovaraju svi – od predsjednika do beskućnika koji riju po kantama za smeće. I njen suprug je uskoro postao “zvijezda smrti svoje supruge”, čija tragična sudbina ga je vinula u orbitu žute štampe beskrupuloznih rijalitija. Davao je intervjue, pojavljivao se na televiziji, a novinari su bili stalni gosti u njegovoj kući.

LASCIVNE PORUKE

Samo tri sata nakon Jelenine sahrane razmetao se pred novinarima kao glavna zvijezda i žrtva tog mračnog slučaja, a novinari su pratili i rođendansku proslavu njegove maloljetne ćerke Jane. Ni srpski predsjednik Aleksandar Vučić nije ostao po strani, nego je na javnim skupovima najavljivao “skoro razrješenje slučaja”.

Trka medija da iznesu svaki detalj samo je pojačavala nelagodu i rašomon, a uskoro su priče postale nadrealne, pa se više govorilo i o Zoranovom ljubavnom životu nakon Jelenine smrti. Objavljene su i lascivne poruke koje je on razmjenjivao sa svojom novom ljubavnicom, koja je, takođe, u cijelom tom krvavom karuselu očito željela da ućari svojih pet minuta medijske slave.

Istraživanja su pokazala da su članci koji su se bavili ubistvom i cijelom zavrzlamom bili najčitaniji i da su debelo nadmašili priče čak i o predsjedničkim izborima i svim drugim relevantnim političkim zbivanjima u Srbiji. Javnost je jednostavno bila fascinirana slučajem.

Sama istraga odvijala se poput rijalitija pred očima znatiželjne javnosti koja je nagađala o mogućem ubici, a motivi i sudbina nesrećne mlade pjevačice pali su u drugi plan.

Zoran Marjanović

Kako bi sve bilo u tom stilu, i sam prvoosumnjičeni Zoran Marjanović uhapšen je dok je učestvovao u rialitiju “Zadruga”, a mediji su čak danima prije toga najavljivali njegovo hapšenje.

NAMAMLJEN

Naime, poznati srpski novinar Milomir Marić, sa dobrim vezama u obavještajnoj zajednici Srbije i urednik na Happy TV-u, rekao je kako “kruna realityja ‘Zadruga’ treba da bude hapšenje Zorana Marjanovića kao ubice svoje žene”. Marić je čak u emisiji “Dobro jutro, Srbijo”, na Happy TV-u, izjavio da je Zoran Marjanović namamljen u šozu kako bi ga stavili iza rešetaka. Inače, Zoran Marjanović je dobio pozive u dva rijalitija srpskih televizija. Gotovo kao neka surova realna replika filma “Trumanov show” Petera Weira. Kako bi se cijela priča zaokružila, dok se Zoran nalazi u pritvorskoj jedinici Centralnog zatvora u Beogradu, njegov brat Miloš odlučio je da je baš sada vrijeme da se oženi. Naravno, pred novinarima.

No, u rasvjetljavanje ubistva jadne Jelene zbrku su unosile razne priče. Nedugo prije hapšenja Zorana Marjanovića, pojavila se priča da je Jelena ubijena na drugom mjestu i da je njeno beživotno tijelo bačeno u kanal. To je govorio čak i Nenad Šipka, direktor Centra za forenzička istraživanja. Jedno se vrijeme, pak, nagađalo da je ubica manijak. Pričalo se o stranom vozaču kamiona koji bi mogao da bude ubica, pa se čak očekivalo njegovo privođenje u Njemačkoj gdje su se zbila slična, još nerazjašnjena ubistva mladih djevojaka.

No, kako sada pišu mediji, čini se da je Jelena ubijena na nasipu, jer su na nenom tijelu bile “odbrambene rane”. U njenom grlu je pronađena travka, pa je utvrđeno da je još bila pri svijesti kad je bačena u kanal i da je posljednjim atomima snage pokušala da udahne.

PSIHO-PROFIL

Zanimljivo je da je muž uhapšen punih 17 mjeseci nakon ubistva (bio je priveden ubrzo nakon pronalaska Jeleninog tijela, a dva puta je prošao i na poligrafu), iako su odmah na njegovim pantalonama pronašli istovjetno blato koje je pronađeno u Jeleninoj kosi.

Osim na Zorana Marjanovića, interes istrage usmjeren je i na njegovog oca Vladimira, majku Zoricu i brata Miloša. Potpunu misteriju na cijeli slučaj baca činjenica da su Marjanovići nakon Jeleninog ubistva cijelu kuću očistili varikinom, prekrečili, promijenili gotovo sav namještaj, bacili tepihe, umjesto parketa i pločica postavili laminate i čak se riješili starih laptopova! Upravo je to nagnalo mnoge da posumnjaju kako je nesretna Jelena ubijena u kući, zamotana u tepih i bačena u kanal, ali istraga, trenutno, odbacuje tu mogućnost. Zoran Marjanović je često davao kontradiktorne izjave o svojoj vezi s Jelenom, isticao je njihovu veliku i vječnu ljubav, ali je poslije njegov otac Vladimir pominjao da je Jelena imala ljubavnika, što baca drugačije svjetlo na njihovu “idealnu” vezu.

Milan Kostić, sudski vještak i forenzički psiholog, za beogradski “Blic” je napravio psihološki profil Zorana Marjanovića u kojem navodi kako se u “sudskoj praksi pokazalo da je osoba koja dugo bez zadrške javno priča o smrti svoje žene najčešće psihopata”. Kostić tvrdi da je Marjanović narcisoidna osoba.

“Laži koje govori pojačavaju njegovo samoljublje i samouvjerenost. On sebe može uvjeriti, ali nikad do kraja”, kaže Kostić.

Zaključuje da Zoran, ako je ubio Jelenu, to zna, uprkos uvjeravanju sebe i okoline da to nije učinio.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!