GI “21. maj”: Tražimo od vlade da zaštite one koji je kritikuju i zaustave politički progon

„Filipović je i ranije registrovao taj problem ali ga nije prijavljivao policiji, smatrajući da iza toga stoje velikosrpske i četničke MIM stranice kako bi ga u javnosti degradirale i ismijavale, kao neistomišljenika vlasti. Međutim, problem postaje mnogo ozbiljniji tokom njegovog boravka u Hrvatskoj, tokom učešća na Zagrebačkom sigurnosnom forumu. Nepoznata osoba ili više njih i na tom mjestu su ga pratile, fotografisale i objavile, u različitim vremenskim intervalima, informacije o njegovom kretanju i aktivnostima. Dodatno zabrinjavajuće je i što mu prijete, zbog čega je slučaj prijavljen i hrvatskim vlastima“, piše u saopštenju

Građanska inicijativa “21. maj” obavijestila je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da nepoznate osobe prate i prijete Ljubomiru Filipoviću.

Oni su, u jučerašnjem saopštenju, naveli da je problem kulminirao tokom Filipovićevog boravka u Hrvatskoj.

„Filipović je i ranije registrovao taj problem ali ga nije prijavljivao policiji, smatrajući da iza toga stoje velikosrpske i četničke MIM stranice kako bi ga u javnosti degradirale i ismijavale, kao neistomišljenika vlasti. Međutim, problem postaje mnogo ozbiljniji tokom njegovog boravka u Hrvatskoj, tokom učešća na Zagrebačkom sigurnosnom forumu. Nepoznata osoba ili više njih i na tom mjestu su ga pratile, fotografisale i objavile, u različitim vremenskim intervalima, informacije o njegovom kretanju i aktivnostima. Dodatno zabrinjavajuće je i što mu prijete, zbog čega je slučaj prijavljen i hrvatskim vlastima“, piše u saopštenju.

Iz te organizacije su naveli da, imajući u vidu činjenicu da je Građanska inicijativa “21. maj” društveni i nadstranački pokret građana i građanki Crne Gore, a Filipović njegov izvršni koordinator i eksponirani kritičar aktuelnih vlasti, cijene da „ove okolnosti prevazilaze nivo privatnosti i da mogu, ukoliko već i nijesu, predstavljati određeni rizik po život, tijelo i rad Filipovića“.

Građanska inicijativa “21. maj” se, kažu, kod Vlade interesovala da utvrdi i provjeri kod nadležnih organa da li im je poznata informacija o eventualnom odobrenju uvođenja nadzora nad sredstvima komunikacije koje koristi Filipović, u cilju prikupljanja podataka i informacija o njemu, da li je eventualno donijeto rješenje o sprovođenju istrage, da li su određene mjere tajnog nadzora i da li nacionalna bezbjednost eventualno prikuplja podatke i informacije o njemu.

„Otvoreno ukazujemo vlastima Crne Gore da trebaju da unaprijede svoju odgovornost i postupanje. Nadležni hrvatski organi su istog dana postupili po podnijetoj prijavi i već su izuzeli snimke sa određenih javnih kamera. U Crnoj Gori reakcije nadležnih u brojnim slučajevima nema ni nakon više mjeseci ili se po automatizmu, bez razumijevanja konteksta i prava, posebno međunarodnih standarda, odbacuju. Vlasti u Crnoj Gori imaju obavezu da spriječe kontinuirano ponavljanje kršenja ljudskih prava i da zaustave politički progon neistomišljenika“, piše u saopštenju.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!