Riješen spor Ljubljane i Zagreba: Slovenija dobila tri četvrtine Piranskog zaliva

Predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillaume je rekao da “trenutno nema mjesta gdje je teritorijalno more Slovenije potpuno spojeno na otvoreno more, ali da sud ima dužnost da ga odredi”. Odredio je da je slovenački junction do otvorenog mora područje u kojem brodovi i avioni imaju jednaka prava kao na otvorenom moru

Foto: Wikipedia

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije spojnicu (takozvani junction) svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora. Slovenski koridror do otvorenog mora biće 2,5 nautičke milje od Osimske granice, rekao je predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillaume.

Guillame je prethodno rekao da “trenutno nema mjesta gdje je teritorijalno more Slovenije potpuno spojeno na otvoreno more, ali da sud ima dužnost da ga odredi”. Odredio je da je slovenački junction do otvorenog mora područje u kojem brodovi i avioni imaju jednaka prava kao na otvorenom moru, piše “Jutarnji list”.

“Ova sloboda ne uključuje istraživanje, eksploataciju niti upravljanje prirodnim resursima na području ovog junctiona. Međutim, tu se računa sloboda kretanja aviona, brodova, kablova i cjevovoda. Te se slobode odnose na sve civilne i vojne brodove bez obzira iz koje su države. I ostali imaju pravo da koriste junction kada putuju u Sloveniju ili iz nje, bez obzira iz koje su države”, rekao je Guillame.

Pravo komunikacije na području junctiona ne može se ukinuti ni pod kojim okolnostima, rekao je sudija.

“Sud smatra da je pošteno prema Hrvatskoj da može da usvoji regulativu koja se odnosi na nehrvatske brodove i letjelice na području junctiona. Neophodno je da junction bude područje gdje Hrvatska ima pravo da reaguje na zahtjev diplomatskog časnika ili zapovjednika broda za pomoć od hrvatskih vlasti”, rekao je Guillame.

Slovenija tvrdi da je zaliv imao ulogu unutrašnjih voda Jugoslavije prije njenog raspada. Sa druge strane, Hrvatska tvrdi da Jugoslavija nikada nije povukla crtu koja zatvara zaliv i nikada nije napravila službenu kartu. Dakle, Hrvatska tvrdi da zaliv nikada nije postao područje unutrašnjih voda. Tribunal se ne može složiti s tom tvrdnjom i zaključuje da je 1991. zaliv bio dio unutrašnjih voda Jugoslavije.

Slovenija smatra da je cijeli zaliv njihov, dok Hrvatska tvrdi da ima pravo jurisdikcije na jugozapadnom dijelu zaliva i da se slijedi središnja crta razgraničenja.

Sudija uglavnom nabraja broje argumente koji idu u prilog Sloveniji kao što je djelovanje slovenske policije u zalivu, akciju spašavanja broda Hugo koji je potonuo u zalivu, a u pomoć su mu priskočili samo Slovenci…

Sudija je nakon toga pokazao razgraničenje u Piranskom zalivu. Slovenci su dobili otprilike 3/4 zaliva, što znači da je Hrvatska sigurno izgubila dio morske teritorije, ističe “Jutarnji”.

Što se tiče rijeke Dragonje, tribunal zaključuje da je spor nastao usljed odluke iz 1952. godine i to je pitanje koje je ostalo neriješeno. Zaključak je da granica slijedi tok rijeke Dragonje i to po sredini kanala. To znači da istarski zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje, kao i kuća Joška Jorasa, ostaju u Hrvatskoj. Slovenački mediji pišu da je Joras nakon objavljene presude samo izjurio iz sobe…

Što se tiče Svete Gere, tribunal zaključuje da se poklapa sa katastarskim granicama Hrvatske i Slovenije i smatra da je ta granica uspostavljena.

“Tribunal je razmotrio i hrvatski zahtjev da slovenački vojni kompleksi ne smiju da ostanu na hrvatskoj teritoriji, a mi zaključujemo da je to dio hrvatske teritorije, ali nemamo jurisdikciju da bi odgovorili na ovaj zahtjev Hrvatske”, rekao je Guillaume.

“Proglašenje arbitražne presude biće ‘treća prelomnica’ u životu naše mlade države. Prva je bila kad se Slovenija osamostalila prije 26 godina, druga kad je 2004. godine ušla u EU i NATO. Treća će se dogoditi u četvrtak, kada će biti određena naša ‘konačna granica’ sa Hrvatskom”, rekao je predsjednik parlamenta Milan Brglez, profesor na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani, koji slovi za odličnog poznavaoca međunarodnih odnosa.

“Pozivam naše građane da u četvrtak i kasnije ne nasijedaju na moguće spinove i lažne vijesti koje će se širiti”, rekao je Brglez.

Premijer Miro Cerar je presudu ovih dana u izjavama za medije nazivao “istorijskim događajem” za obje države u sporu, ali i “danom D” za Sloveniju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!