Pjongjang se oglasio povodom smrti Ottoa Warmbiera: Iznenadila nas je smrt, nije bio zlostavljan

Naše nadležne agencije tretiraju sve kriminalce poštujući nacionalne zakone i međunarodne standarde”, izjavio je portparol Savjeta za nacionalno pomirenje

Foto: Printscreen

Pjongjang je danas opovrgao da je američki student Otto Warmbier, koji je preminuo nakon što je vraćen u SAD u stanju kome poslije 18 mjeseci zatvora u Sjevernoj Koreji, bio mučen ili zlostavljan u zatvoru, piše jutarnji.hr.

Radi se o prvoj reakciji Sjeverne Koreje na objavu smrti 22-godišnjeg studenta koji je vraćen u domovinu 13. juna u stanju kome. Osuđen je u Sjevernoj Koreji na 15 godina prisilnog rada zbog krađe propagandnog plakata.

“Činjenica da je Warmbier iznenada umro manje od nedjelju dana nakon povratka u SAD i za nas je velika nepoznanica”, navodi se u saopštenju ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje.

“Naše nadležne agencije tretiraju sve kriminalce poštujući nacionalne zakone i međunarodne standarde”, izjavio je portparol Savjeta za nacionalno pomirenje, a prenosi službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-In kazao je u utorak da za smrt Warmbiera smatra odgovornim “iracionalni” režim Pjongjanga. Američki predsjednik Donald Trump nazvao je tu smrt “apsolutnim skandalom”.

Otto Warmbier je sahranjen juče u američkoj državi Ohio.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!