Turska odbila zahtjev arapskih zemalja da zatvori vojnu bazu u Kataru

“Jačanje turske baze bio bi pozitivan korak za sigurnost u Persijskom zalivu. Revidiranje temeljnog sporazuma sa Katarom nije na dnevnom redu”, poručio je turski ministar odbrane Fikri Isik

Fikri Isik (Foto: Printscreen)

Turska je odbila poziv četiri arapske zemlje da zatvori svoju vojnu bazu u Kataru, ustvrdivši da je ta baza garant sigurnosti u Persijskom zalivu i da zahtjev za njenim zatvaranjem predstavlja miješanje u odnose Ankare sa Dohom.

Turski ministar odbrane Fikri Isik kazao je za televiziju NTV da još nije vidio taj zahtjev, ali je jasno dao do znanja da Ankara nema namjeru da preispita sporazum sa Katarom iz 2014. koji je urodio otvaranjem vojne baze.

“Kada bi postojao takav zahtjev, to bi značilo miješanje u bilateralne odnose”, rekao je Isik, natuknuvši da bi Turska čak mogla da osnaži svoje prisustvo u Kataru.

U Dohu su juče doputovala 23 pripadnika turskih snaga sa pet oklopnih vozila u okviru sporazuma o saradnji i vojnoj obuci, navodi Ankara.

Kako javlja turski list Hurriyet, u Kataru se već nalazilo 88 turskih vojnika. Broj turskih vojnika koji bi učestvovali u Kataru u predstojećoj zajedničkoj vojnoj vježbi mogao bi da se popenje na 1000, prenosi avaz.ba.

Predviđa se i učešće ratnog vazduhoplovstva.

“Jačanje turske baze bio bi pozitivan korak za sigurnost u Persijskom zalivu. Revidiranje temeljnog sporazuma sa Katarom nije na dnevnom redu”, poručio je Isik.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!