Švajcarski političar Donatello Poggi osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici

Sud je zaključio da je Poggi u svojim tekstovima bez ozbiljnih argumenata i dokaza bio izuzetno pristrasan u korist srpskih žrtava, što je shvaćeno kao čin diskriminacije

Foto: Printscreen

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se sankcioniše javno podsticanje na nasilje i mržnju, kao i negiranje genocida, ali malo je izgledno da će biti usvojen u Skupštini BiH zbog frontalnog protivljenja goleme većine stranaka iz Republike Srpske.

Negiranje genocida u Srebrenici koji je utvrđen u brojnim presudama Međunarodnog suda u Hagu, nije, a vjerovatno neće ni biti kažnjivo djelo u BiH i Srbiji, ali na svu sreću postoje i države sa bitno drukčijom pravosudnom praksom, piše slobodna-bosna.ba.

Među njima je i Švajcarska iz koje je stigla vijest koju bi trebali da pročitaju političari u BiH, a posebno oni iz Republike Srpske.

Lokalni političar iz švajcarskog kantona Ticino, Donatello Poggi, osuđen je za negiranje genocida u Srebrenici i u žalbenom postupku, nakon što je u prvostepenom postupku osuđen u maju 2016. godine.

Apelacioni sud presudom od 2. juna 2017. godine priznao je da je Donatello Poggi kriv zbog rasne diskriminacije i negiranja čina genocida koji se dogodio u Srebrenici. Poggi je 2012. godine objavio dva teksta na portalima TicinoLibero i Corriere del Ticino, gdje je odbio da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid i iznosio je svoje mišljenje, a ne činjenice.

Sud je zaključio da je Poggi u svojim tekstovima bez ozbiljnih argumenata i dokaza bio izuzetno pristrasan u korist srpskih žrtava, što je shvaćeno kao čin diskriminacije.

Poggi je osuđen na 45 dnevnih iznosa po 110 franaka i dvije godine uslovne zatvorske kazne i novčanom kaznom u iznosu od 900 franaka, prenosi Corriere del Ticino. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!