Vučić potvrdio: Ana Brnabić nova mandatarka za sastav Vlade Srbije

Vučić je rekao da je odluku donio u skladu sa interesima Srbije i njenim proklamovanim ciljevima. Precizirao je da od novog premijera očekuje da obezbijedi kontinuitet politike koju Srbija vodi, jer se, kako je rekao, ona ne može mijenjati iz godine u godinu

Foto: Printscreen

Ana Brnabić, aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave, nova je mandatarka za sastav Vlade Srbije, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u predsjedništvu Srbije.

Vučić je rekao da Brnabić posjeduje lične i stručne kvalitete za obavljanje funkcije premijera Srbije.

Vučić je rekao da je odluku donio u skladu sa interesima Srbije i njenim proklamovanim ciljevima. Precizirao je da od novog premijera očekuje da obezbijedi kontinuitet politike koju Srbija vodi, jer se, kako je rekao, ona ne može mijenjati iz godine u godinu.

Naveo je da treba nastaviti put evrointegracija Srbije, ali i održati najbolje moguće odnose sa Rusijom, Kinom i državama arapskog svijeta. Takođe, od novog premijera je zatražio da nastavi trend povećanja zaposlenosti, angažuje se na poboljšanju stanja u zdravstvu i rekonstrukciji javnih objekata.

On je naveo i da će lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić “suštinski voditi politički dio”, kao i da će biti promjena među ministrima i “jedno ili dva ministarstva više”.

Kako se navodi na službenoj internet stranici Vlade Srbije, Ana Brnabić posjeduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i ima desetogodišnje iskustvo u radu sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije, koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj. Bila je direktor kompanije Kontinental vind Srbija (Continental Wind Serbia – CWS), gdje je radila na realizaciji investicije vrijedne 300 miliona eura u vjetropark u opštini Kovin, piše Radio Slobodna Evropa.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji, kako se navodi na sajtu Vlade, predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamjenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji. Tokom tog angažmana, učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala opština da unaprjeđuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija. Postaje član, a potom i predsjednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unaprjeđenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tijesnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije doprinijela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing biznis listi Svjetske banke.

Kako podseća portal Istinomer, za Anu Brnabić šira javnost u Srbiji čula je u oktobru 2015. tokom afere “Lidija Udovički”, kada je sajt Telepromter objavio transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum premijera Srbije i direktor EMS-a Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona eura od pomenute američke firme Kontinental vind partners (CWP), ne bi li vjetropark u Srbiji priključili na elektromrežu.

Premijer Vučić je na to odgovorio optužbama na račun CWP tvrdeći da je upravo ta firma u Sjedinjenim Američkim Državama izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo Džozefu Bajdenu u kojem su premijerov brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji. Brnabićeva je, međutim, zajedno sa direktorom EMS i ministrom energetike Aleksandrom Antićem, na konferenciji za medije u Vladi Srbije, odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja.

Otprilike u isto vrijeme, u medijima se pojavila informacija da bi Ana Brnabić trebalo da bude na čelu “deliveri junita” u Vladi Srbije, ali prema pisanju medija “deliveri juniti” nisu nikada zaživjeli. U martu 2016. je u javnoj debati došla u sukob sa Fiskalnim savjetom koji je osporio isplativost uvođenja onlajn fiskalizacije, za šta su se, sa druge strane, NALED i Brnabićeva nedvosmisleno zalagali.

Predsjednica je savjetodavnog odbora Etno mreže, udruženja proizvođača rukotvorina. U avgustu 2016. izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave. Ana Brnabić dobitnica je priznanja „Biznis dama godine“ u kategoriji “Društveno odgovorno poslovanje” za 2013. godinu. Rođena je 1975. godine u Beogradu. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!