Dvije decenije lista “Danas”: Nemamo mnogo razloga za slavlje, ali ni za komemoraciju, kako nam neki savjetuju

“Danas” su 1997. godine osnovali novinari tadašnjeg lista “Naša borba”, a ubrzo je postao poznat po oštroj kritici režima Slobodana Miloševića, zbog čega je bio izložen stalnim pritiscima i napadima. “To je bilo vrijeme prijetnji, pa NATO bombardovanje, a onda nemiri i rat na Kosovu. I tada smo napravili vjerovatno najvažniji potez u istoriji ovog lista, kada smo se iz Beograda preselili u Crnu Goru da nas zloglasni Zakon o javnom informisanju koji su donijeli Šešelj i Vučić ne zahvati i ne uništi kao što je uništio ‘Dnevni telegraf’ Slavka Ćuruvije. Da to nismo uradili, vjerovatno danas ne bismo imali ovu proslavu dvadesetog rođendana”, kaže Spasović

Foto: danas.rs

“Danas”, jedan od rijetkih nezavisnih dnevnih listova u Srbiji, obilježava dvadesetogodišnji jubilej.

Jedan od njegovih osnivača, Grujica Spasović, kaže da nemaju previše razloga za slavlje, ali ni za komemoraciju, kako im mnogi danas savjetuju.

“I dvadeset godina kasnije nas, nažalost, optužuju da smo antirežimski i antisrpski list, a mi se samo trudimo da budemo nezavisni”, navodi Spasović.

“Danas” su 1997. godine osnovali novinari tadašnjeg lista “Naša borba”. Ubrzo je postao poznat po oštroj kritici režima Slobodana Miloševića, zbog čega je bio izložen stalnim pritiscima i napadima od vlasti, a 1998. godine bio je i zabranjen, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Foto: danas.rs

“To je bilo vrijeme prijetnji, pa NATO bombardovanje, a onda nemiri i rat na Kosovu. I tada smo napravili vjerovatno najvažniji potez u istoriji ovog lista, kada smo se iz Beograda preselili u Crnu Goru da nas zloglasni Zakon o javnom informisanju koji su donijeli Šešelj i Vučić ne zahvati i ne uništi kao što je uništio ‘Dnevni telegraf’ Slavka Ćuruvije. Da to nismo uradili, vjerovatno danas ne bismo imali ovu proslavu dvadesetog rođendana”, kaže Spasović.

Današnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je u to vreme ministar informisanja. Ustavni sud je kasnije Zakon proglasio neustavnim, a listu “Danas” vratio novac koji im je oduzet.

“Sa Vučićem smo bili i kada nas je za vrijeme NATO bombardovanja cenzurisao svaki dan. Kasnije nam se izvinjavao, slao čestitke, zahvaljivao što smo uporište evropske Srbije, da bi posle prešao na to da smo jedan najobičniji tabloid koji on nema vremena da čita. Sve u svemu, mislim da je zatvorio krug i da se opet našao na onim pozicijama na kojima je bio i kada smo krenuli prije dvadeset godina”, ocjenjuje Spasović.

Foto: danas.rs

Za to vrijeme vežu ga, kaže, brojne “bolne” anegdote, kada se suočavao sa nevjerovatnim lažima o sebi i o listu.

“Da smo antiratni profiteri, da smo pod packom Soroša, da sam ja pun kao brod, pa do toga da sam pozivan na brojne tzv. informativne razgovore gdje sam bio šokiran šta sve ti ljudi znaju o meni, mojoj porodici i o redakciji”, kaže Spasović.

Slične poruke, poput one da ovaj list finansira Soroš i da “radi protiv Srbije”, i danas se čitaju na stranicama vlastima bliskih tabloida.

“Jedino što izgleda Soroš ne zna za to, vjerovatno pojma nema ni šta je ‘Danas’, ni gdje je Srbija. Nažalost, jer ja ne bih imao ništa protiv da nije tako”.

U moru tabloida, “Danas” ostaje među rijetkim listovima koji radi povećanja tiraža ne pristaje na metode žute štampe. Konstantno suočen sa finansijskim teškoćama, uz masovno otkazivanje oglasa, nedavno se za pomoć obratio čitaocima, a građani su na društvenim mrežama pokrenuli akciju podrške ovom listu. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!