Uhapšen treći napadač iz Londona

Britanska policija je u ponedjeljak otkrila identitet dvojice napadača. To su Khuram Shazad Butt (27), Britanac rođen u Pakistanu, o kojem je policija imala dosjie, i Rachid Redouane (30), marokansko – libijski državljanin

Youssef Zaghba, Khuram Shazad Butt i Rachid Redouane 

Treći muškarac koji je učestvovao u subotnjem napadu u Londonu je 22-godišnji italijansko-marokanski državljanin, odranije poznat italijanskim obavještajnim službama, potvrdila je u utorak britanska policija, a prenose i talijanski dnevnici Corriere della Sera i La Repubblica.

Britanske vlasti su u ponedjeljak otkrile identitet dvojice napadača, ali o trećem još nije bilo nikakve službene potvrde.

Britanska policija je objavila da je u okviru istrage uhapsila Youssefa Zaghbu, trećeg napadača, a deset osumnjičenih je pustila iz pritvora.

Youssef Zaghba je rođen u Fezu u 1995. Otac mu je Marokanac, a majka Italijanka, koja se poslije vratila u Italiju, u okolinu Bologne, prenosi dnevnik.hr pisanje agencije Hina.

U martu 2016. je uhapšen u bolonjskoj vazdušnoj luci dok se ukrcavao u avion za Tursku, samo sa rancem i jednosmjernom kartom.

Pod sumnjom da želi da pođe u Siriju, policajci su mu zaplijenili pasoš i mobilni telefon u kojem su pronašli fotografije i video-snimke vjerskog sadržaja, ali “ništa bitno što bi bilo povezano s džihadističkim fundamentalizmom”, piše Corriere della Sera.

Međutim, italijanske obavještajne službe su ga označile kao potencijalnog “stranog borca” i obavještavale marokanske i britanske vlasti o njegovomu boravku na njihovoj teritoriji i o njegovim čestim putovanjima.

Nedavno se zaposlio kao sezonski radnik u londonskom restoranu, piše italijanski dnevnik.

Britanska policija je u ponedjeljak otkrila identitet dvojice napadača. To su Khuram Shazad Butt (27), Britanac rođen u Pakistanu, o kojem je policija imala dosjie, i Rachid Redouane (30), marokansko – libijski državljanin.

Njih trojica su se u, subotu 3. juna, kombijem zaletjela u prolaznike na Londonskom mostu, a zatim ih napadali nožem u susjednoj četvrti Borough Market. Ubili su sedmoro ljudi i desetine ranili. Osamnaestero njih je kritično. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!