Heroj iz Londona je goloruk krenuo na teroriste naoružane mačetama: “Od….te, ja sam Millwall”

Četrdesetsedmogodišnji Roy, koji je dobio nadimak “Lav sa londonskog mosta”, zaradio je ozbiljne rane po glavi, grudima, a ostao je i bez prstiju na rukama. “Napravio sam ono što sam morao”, novinarima je rekao hrabri Roy

Foto: Twitter

Na vrhuncu svoje moći, 80-ih godina prošlog vijeka, navijači Millwalla organizovali su i izveli niz ozbiljnih nasilničkih akcija tokom fudbalskih utakmica svog kluba. Odgovorni su za neke od najgorih nereda u istoriji britanskog fudbala, a danas, kada su na snazi novi zakoni, više nisu česti gosti crne hronike kao ranije.

Ipak, kada dobiju priliku na velikoj sceni svima žele da pokažu da su još u “igri”…

U većini evropskih zemalja fidbalski navijači uglavnom su veliki nacionalni problem, a nerijetko su etiketirani kao državni neprijatelji broj 1. Posebno je to bila ustaljena praksa baš u Engleskoj nakon što su navijački neredi kulminirali tragedijom na Heyselu, kad je uoči finalne utakmice Kupa prvaka između Liverpoola i Juventusa u neredima koje su pokrenuli huligani Redsa poginulo 39 ljudi.

Foto: Twitter

Međutim, da navijači, i to oni žestoki, mogu biti i heroji nacije, pokazao je slučaj koji se dogodio za vrijeme subotnjeg terorističkog napada u Londonu.

Roy Larner, inače veliki navijač Millwalla, sjedio je u pubu kad su u lokal upala trojica terorista naoružana mačetama i krenuli da napadaju goste. Goloruk je krenuo na ubice naoružane hladnim oružjem i na sebe je primio udarce kojima je spasio tuđe živote.

Četrdesetsedmogodišnji Roy, koji je dobio nadimak “Lav sa londonskog mosta”, zaradio je ozbiljne rane po glavi, grudima, a ostao je i bez prstiju na rukama.

“Napravio sam ono što sam morao”, novinarima je rekao hrabri Roy.

Foto: Twitter

U restoran pub “Black & Blue” uletjela su trojica terorista urlajući “Allahu Akbar” (“Alah je veliki”) i krenuli su na goste. Prema izjavama svjedoka, Roy je odmah ustao i zaletio se prema njima uz povik: “Odjebite, ja sam Millwall”. Naravno, sam i goloruk nije mogao da ih svlada, ali dok se ovaj strašni navijač Lavova borio sa teroristima, ostali gosti su uspjeli da pobjegnu, piše index.hr.

Za Roya, koji je iz londonskog kvarta Peckham, poznatog po kultnoj seriji “Mućke”, njegovi prijatelji traže da mu se dodijeli Georgov krst, najviše priznanje koje civil može da dobije za iskazanu hrabrost. Takođe, u bolničku sobu donijeli su mu knjigu “Naučite da trčite”, kao pouku za ubuduće. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!