Iz Plava krenula “Pjesnička limska regata”: Limom potekli stihovi

Na manifestaciji su učestvovali pjesnici iz sedam polimskih gradova: Rudo, Priboj, Bijelo Polje, Berane, Prijepolje, Plav i Rožaje

Iz Plava je danas krenula “Pjesnička limska regata”.

Stihovima posvećenim Limu, plovilo se “Pjesničkom regatom” od Plava do Prijepolja.

Na manifestaciji su učestvovali pjesnici iz sedam polimskih gradova: Rudo, Priboj, Bijelo Polje, Berane, Prijepolje, Plav i Rožaje.

 

Program je otvoren stihovima pjesme “Lim” Huseina Bašića, koje je čitala Senada Sena Vatić, moderator  programa.

Pjesnička regata je dio projekta “Kultura za Evropu, Evropa za kulturu”, u okviru kojeg se održava Art festival “Lim, vodeni žig polimskih gradova”, a sprovodi se u okviru programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora.

 

Projekat realizuju partnerske organizacije, javne ustanove biblioteka “Vuk Karadžić” iz Prijepolja i “Ratkovićeve večeri poezije” iz Bijelog Polja, u saradnji sa Udruženjem građana “Limski darovi” iz Prijepolja i NVO “Stihom govorim” iz Bijelog Polja.

Saradnici regate su i Centar za kulturu i biblioteka Plav, pa je zato program i započeo na izorištu Lima.

Direktor Centra za kulturu Plav, Sulejman Šabović, kazao je da je plavska opština iznjedrila brojne velikane – Huseina Bašića, Dušana Kostića, Zuvdiju Hodžića, Esada Mekulija, Radovana Zogovića…

“Otuda nam i pravo da započnemu ovu regatu”, rekao je Šabović.

 

On se zahvalio saradnicima projekta “Kultura za Evropu, Evropa za kulturu” i direktorici biblioteke “Vuk Karadžić” iz Prijepolja, Sadiji Hodžić.

“Kao organizatori ‘Pjesničke limske regate’ dugujemo zahvalnost našim domaćinima iz Plava koji su ovu manifestaciju prihvatili kao svoju, podržali nas i oplemenili je novim sadržajem. Lijepa slika iz Plava sigurno će obići svijet”, kazala je Sadija Hodžić.

Ona je zahvalila pjesnicima iz sedam polimskih gradova koji su se odazvali pozivu da učestvuju na manifestaciji.

Hodžić je kazala da se nada da će “Pjesnička limska regata” “vječno ploviti mirnom vodom Lima”.

Manifestaciji je prisustvovao direktor IPP Fondacije iz SAD-a, Tod Walters, koji sa studentima boravi u Nacionalnom parku “Prokletije”.

Iz Plava su učestvovali umjetnik Ibrahim Reković, doktor Senadin Pupović i Tea Selimaj.

U programu su učestvovali članovi KUD-a “Plavsko jezero” i Hana Šahmanović i Amila Jašarović, učesnice iz Plava na takmičenju “Crna Gora u ritmu Evrope”.

“Pjesnička regata” u Plavu zatvorena je šetnjom do splavova, ali je zbog lošeg vremena morala da bude održana u holu Centra za kulturu Plav.

Selma Šarkinović

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!