Simović u Petnjici: Moramo se posvetiti razvoju ekonomije i stvaranju uslova za bolji život stanovnika

“Vlada će, u saradnji sa lokalnom samoupravom, nastojati da stvori uslove za dalji rast proizvodnje i konkuretnosti poljoprivrednih proizvođača na tom području, za koji je poljoprivreda ključna razvojna šansa, kao i uslove za bolji kvalitet života i ostanak, posebno mladih ljudi, u Petnjici”, kazali su iz Ministarstva

Foto: GOV.ME

Poljoprivredna proizvodnja i prerađivački kapaciteti na području opštine Petnjica unaprijeđeni su u proteklom periodu, ali postoji značajan prostor da se postigne mnogo više, s obzirom na velike, ali nedovoljno iskorišćene potencijale petnjičkog kraja, ocijenjeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

“U tom pravcu, Vlada će, u saradnji sa lokalnom samoupravom, nastojati da stvori uslove za dalji rast proizvodnje i konkuretnosti poljoprivrednih proizvođača na tom području, za koji je poljoprivreda ključna razvojna šansa, kao i uslove za bolji kvalitet života i ostanak, posebno mladih ljudi, u Petnjici”, kazali su iz tog resora.

S tim ciljem je danas opštinu Petnjica posjetio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović sa saradnicima.

Simović je, zajedno sa predsjednikom Opštine Petnjica Samirom Agovićem i predstavnicima Investiciono-razvojnog fonda (IRF), posjetio više poljoprivrednih proizvođača, obišao kooperative Vrbica i Eko milk – Radmančica, a na sastanku u Centru za kulturu razgovarao je sa ostalim poljoprivrednim proizvođačima sa tog područja.

On je ocijenio da je obilazak vrijednih domaćina i uspješnih preduzetnika u Petnjici dobra prilika da se iskaže zadovoljstvo zbog uspješno završenih brojnih projekata, kako u dijelu seoske infrastrukture, tako i ulaganja u pojedinačna poljoprivredna gazdinstva, i da se sagleda dinamika započetih projekata.

“A ono što je posebno važno – da se danas napravi dogovor o tome šta je potrebno i moguće uraditi u narednom periodu sa nivoa Vlade, u saradnji sa lokalnom samoupravom i poljoprivrednicima”, dodao je Simović.

Foto: GOV.ME

Nakon obilaska proizvođača, on je istakao da je ohrabren onim što je vidio, jer je, kako je kazao, evidentan rast proizvodnje i konkuretnosti.

“Nabavljena su i nova grla stoke, nova mehanizacija, obrađene su nove površine, usvojeni novi standardi. Istovremeno, primjećujemo da treba dosta toga uraditi, da ima dosta neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta koje treba zasaditi, posijati, da ima farmi kojima treba nova tehnologija, mehanizacija”, kazao je Simović.

On je, prenose “Vijesti” navode agencije Mina, istakao da su to sve izazovi koje treba zajednički savladavati, kroz nastavak dijaloga kakav je danas bio u Petnjici.

Petnjica je, kako je naveo, bogato područje, u kojem žive časni i vrijedni domaćini iz 25 bihorskih sela.

“Njima treba pažnja, živa riječ, sa tim vrijednim ljudima treba nastaviti kontinuirani dijalog, njih treba čuti i razumijeti, evidentirati njihove potrebe, kako bi u narednom periodu naše razvojne politike bile još ambicioznije i kako bi se svi zajedno radovali novim uspjesima”, kazao je Simović.

On je posebno izrazio zadovoljstvo što je posjetio Petnjicu u prvom danu Ramazana, ističući da “vjeruje da će i ovaj mjesec ramazanskog posta doprinijeti daljem jačanju univerzalnih vrijednosti – mira, dobrote, humanosti, solidarnosti i saosjećanosti, kao i daljem jačanju međusobnog uvažavanja i duha zajedništva po kojima je i Petnjica i Crna Gora prepoznata u regionu i šire”.

Foto: GOV.ME

“Kako bi to nastavili zajedno da njegujemo, nadograđujemo, posebnu pažnju moramo posvetiti razvoju ekonomije i stvaranju pretpostavki za kvalitetniji život stanovnika Petnjice. To je naš današnji zadatak, zajednička obaveza i siguran sam da ćemo tome uspješno odgovoriti”, kazao je Simović.

On je, kako se navodi u saopštenju, u cilju sagledavanja potreba u dijelu unaprjeđenja ruralne infrastrkture, kao najvažnijeg preduslova za dalji razvoj, danas obišao i katun Pločnik, na koji stoku izdiže 40 domaćinstava.

Tom prilikom sagledane su mogućnosti rješavanja problema vezanih za elektrifikaciju i nasipanje puta.

“Kad je riječ o vodosnabdijevanju, na zadovoljstvo prisutnih poljoprivrednih proizvođača, saopšteno je da počinje gradnja vodovoda Višnjica, za koji je sredstva već uplatilo Ministarstvo poljoprivrede i Opština”, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da Petnjičani imaju još jedan razlog za zadovoljstvo, a to je činjenica da će ta opština biti jedna od sedam u Crnoj Gori u kojoj će se realizovati projekat unaprjeđenja ruralne infrastrukture i razvoja klastera, po osnovu nedavno potpisanog ugovora između Vlade i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Simović je kazao da je to ugovor vrijedan četiri miliona eura kredita i dva miliona granta.

Foto: GOV.ME

“Dio tih linija će biti usmjeren ka Petnjici, što je ovdje primljeno sa posebnim zadovoljstvom. U narednom periodu sa pažnjom ćemo pratiti realizaciju i tog projekta. Znači, pored Agrobudžeta, EU fondova, pridružuje se i taj novi IFAD projekat. Vjerujem da ćemo brzo biti svjedoci i novog MIDAS-a koji pregovaramo, koji će biti još izdašniji i sadržajniji nego prethodni MIDAS”, kazao je Simović.

Predsjednik Opštine, Samir Agović, kazao je da je zadovoljan posjetom ministra poljoprivrede, ističući da su dosadašnje podsticajne mjere Ministarstva i Vlade dale jako pozitivne efekte za razvoj poljoprivrede, ali da vjeruje da će nastavak podrške i angažovan odnos sa nivoa države dati još bolje rezultate.

Kako je kazao, poljoprivreda je u Petnjici prepoznata kao velika razvojna šansa.

“Raduje me što sve više mladih ljudi to prepoznaje. Uz snažnu podršku Vlade nastojimo da realizujemo dodatne podsticajne mjere i nove programe, da poboljšamo seosku infrastrukturu, kako bi Petnjičani, posebno omladina, prepoznali poljoprivredu kao šansu za ostvarivanje egzistencije za svoje porodice i ostalo na ovom području”, naveo je Agović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!