Naučnici u laboratoriji uzgojili matične ćelije koje proizvode krv

Kako bi stvorili matične ćelije, istraživači su prvo uzeli ćelije životinjskih plućnih membrana, a zatim iskoristili četiri proteina koja ih podstiču na stvaranje krvnih matičnih ćelija

Foto: Printscreen

 

Istraživači medicinskog fakulteta Weill Cornell iz New Yorka prvi su put unutar laboratorije uspjeli da uzgoje matične ćelije koje proizvode krv.

Ovo bi moglo da promijeni budućnost stvaranja i transfuzija krvi, kao i liječenje pacijenata s poremećajima krvi, upotrebljavajući njihove vlastite ćelije umjesto donorskih, javlja Digital Trends.

Kako bi stvorili matične ćelije, istraživači su prvo uzeli ćelije životinjskih plućnih membrana, a zatim iskoristili četiri proteina koja ih podstiču na stvaranje krvnih matičnih ćelija, piše Al Jazeera.

U eksperimentu su reprogramirane krvne ćelije regenerisale cijeli krvni sistem kod miševa koji je trajao cijeli život, a, osim toga, ojačan je i njihov imunološki sistem.

Rezultat dokazuje efikasnost pretvaranja ćelija iz krvnih sudova u potpuno funkcionalne matične ćelije, koje nakon presađivanja mogu pružiti doživotne zalihe novih i zdravih krvnih zrnaca.

“Našu metodu sada testiramo na velikim životinjama. Pronašli smo novi pristup, koji primjenjujemo na majumunima, u saradnji s Institutom ‘Fred Htchinson’”, kaže dr Raphael Lis.

“Ako rezultati kod majmuna budu pozitivni, bez pojave hematoloških oboljenja, to bi nam omogućilo da dođemo na korak do klinika”, objasnio je Lis.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!