Spasio 315 ljudi: Pilot Kevin Sullivan poslije devet godina progovorio o užasu za koji nije bio pripremljen

Kapetan Sullivan je bivši pilot američke vojske sa velikim iskustvom, ali mu je ovaj let bio najdramatičnija životna situacija. “To je najgora stvar koja vam se može dogoditi u avionu, kad apsolutno izgubite svaku kontrolu. Međutim, imate izbor. Ili ćete se prepustiti, ili ćete pokušati da učinite sve što je u vašoj moći. Mi smo to učinili tada, a činimo i sada”, rekao je pilot

Gotovo devet godina nakon nesreće aviona Qantas, u medijima je ovih dana progovorio kapetan sa kobnog leta 72 Airbus A330 koji je prevozio 303 putnika i 12 članova posade na letu iz Singapura u Perth.

Nedugo nakon polijetanja morali su prisilno da slete.

Američki pilot Kevin Sullivan tek je sad otvoreno prepričao detalje užasa koji je preživio. U trenutku kad se avion kojim je upravljao nalazio na visini od oko 11.000 metara, autopilot je odbio svaku saradnju, a avion je u jednom trenutku počeo nekontrolisano da pada. Način na koji se kompjuter ponašao bio je potpuno nepredvidljiv, a testovi i ranije simulacije koje je iskusan tim iza sebe imao nije im pomogao da shvate šta se događa sa avionom u kojem su se nalazili.

Prema riječima pilota, horor u vazduhu je trajao punih 50 minuta, a ni prisilno slijetanje nije prošlo bez posljedica. Povrijeđeno je više od sto ljudi, od kojih su neki pretrpjeli i teže povrede.

Kapetan Sullivan je bivši pilot američke vojske sa velikim iskustvom, ali mu je ovaj let bio najdramatičnija životna situacija.

“To je najgora stvar koja vam se može dogoditi u avionu, kad apsolutno izgubite svaku kontrolu. Međutim, imate izbor. Ili ćete se prepustiti, ili ćete pokušati da učinite sve što je u vašoj moći. Mi smo to učinili tada, a činimo i sada”, izjavio je pilot u razgovoru za Fairfax Mediu, prenosi jutarnji.hr.

“Svi smo bili potpuno mokri, znojavi, osjećali smo da nam se približava smrt, a pod takvim smo stresom morali da razmišljamo kako da prizemljimo avion u situaciji sa kojom se susrećemo prvi put i nismo za nju obučeni”, dodao je on.

Službeno prihvaćeni uzrok kvara je pucanje cijevi u motoru i izlivanje ulja koje se pritom zapalilo. Kvar je u pilotskoj kabini rezultirao sa 50 poruka o kvaru u avionu, a kapetanu su najviše smetale upravo zbunjujuće poruke o neispravnosti aviona.

Naime, jedan od računara konstantno im je pokazivalo pogrešnu visinu na kojoj se nalaze, a u tim trenucima avionom su ručno upravljali, s obzirom da je autopilot prestao da reaguje.

“Novi avioni su izuzetno sigurni i laki za upravljanje, svjestan sam toga. Međutim, isto tako postoji tamna strana tehnologije i napretka, jer kad se dogodi da računari pogriješe, sva znanja i iskustva kapetana dolaze u drugi plan jer se vjeruje onome što vam govori kompjuter. A ovaj u našem avionu potpuno je poludio”, pojasnio je pilot.

Sullivan, danas 60-godišnjak, živi u Sydneyu i ne nosi se lako sa nesrećom koju je proživio prije deset godina.

“Patim od posttraumatskog stresa i depresije. Teško mi je da iz glave izbijem slike teško povrijeđene djece u avionu. Sve što sam ikada u životu napravio testirano je toga dana. Dobar pilot sam kuje svoju sreću, ali u ovom slučaju znam da se sreća osmjehnula nama”, zaključio je Sullivan.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!