Marković: Članstvo u NATO donosi ekonomski napredak Crne Gore, ali i stabilnost na Balkanu

“Danas sa zadovoljstvom saopštavamo da su sve države članice ratifikovale ovaj akt i da će Crna Gora biti prisutna za dvije nedjelje na Samitu Alijanse u Briselu. Formalno, 5. juna očekujemo uručenje našeg ratifikacionog dokumenta Stejt Departmentu i od toga trenutka Crna Gora će biti punopravna članica najmoćnijeg Saveza današnjice”, kazao je Marković

Foto: Printscreen

Predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković rekao je danas na međunarodnoj konferenciji To Be Secure u Budvi da kraj Hladnog rada i intenziviranje procesa ujedinjenja Evrope nije donio prestanak opasnosti od ratova, već da je Evroatlantski prostor suočen je sa novim prijetnjama i izazovima i da je, pogotovo u takvim okolnostima, NATO najbolji bezbjednosni okvir, a za Crnu Goru i veća šansa za ekonomski napredak.

“Sjetićete se, uostalom, da smo prošle godine ovdje govorili da očekujemo potpisivanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Danas sa zadovoljstvom saopštavamo da su sve države članice ratifikovale ovaj akt i da će Crna Gora biti prisutna za dvije nedjelje na Samitu Alijanse u Briselu. Formalno, 5. juna očekujemo uručenje našeg ratifikacionog dokumenta Stejt Departmentu i od toga trenutka Crna Gora će biti punopravna članica najmoćnijeg Saveza današnjice”, kazao je Marković.

Premijer, prenosi portal vijesti.me, vjeruje da je to događaj koji donosi više mira i stabilnosti našoj državi, ali i svim ostalim na Balkanu.

“Ali ono što želim ovom prilikom da potenciram – donosi i veću šansu za ekonomski napredak Crne Gore. Potkrijepiću to samo jednim, ali vrlo slikovitim podatkom: neto priliv stranih investicija u prva dva mjeseca 2017. godine bio je 64,6 miliona eura, što je značajno više u odnosu na uporedni period prošle godine kada je ostvaren neto odliv. To se, dakle, događa u trenutku kada je već bilo izvjesno da je Crna Gora pred vratima Alijanse i svi parametri ukazuju da će taj trend u narednom periodu biti još pozitivniji”, dodao je predsjednik Vlade.

On smatra da će kredibilni investitori, prije svega oni sa Zapada, “cijeniti činjenicu da je Crna Gora dio NATO-a i da je to garant mira i stabilnosti države, odnosno garant sigurnosti njihovih investicija, uz vladavinu prava kao uslov svih uslova za privlačenje stranog novca”.

Premijer je ocijenio da članstvo u NATO-u ne znači samo stabilnost za Crnu Goru, već i za cio region. Istovremeno, rekao je on, Zapadnom Balkanu treba jasna i konkretna poruka EU i NATO-a.

“Važno nam je, svakako, da partneri pošalju jasnu poruku otvorenih vrata EU i NATO i regionu Zapadnog Balkana daju sigurnost evropske perspektive i boljeg života koju ona nosi sa sobom. Ta poruka, međutim, mora biti jasna i konkretna. Mora biti vidljiva i opipljiva. Uopštena, rekao bih i maglovita poruka, da su vrata EU i NATO otvorena za sve one koji ispune kriterijume – našim građanima ne znači mnogo”, rekao je Marković.

Govoreći o evropskim integracijama Crne Gore premijer je rekao da “ne očekujemo da nam bilo ko gleda kroz prste, ali da očekujemo jasno vrednovanje rezultata”.

“Kada se u tom kontekstu govori o Crnoj Gori, uzimajući u obzir pregovarački proces koji smo do sada prošli, kao i ono što nas još očekuje do kraja puta, ne vjerujem da bilo ko u Evropskoj uniji sumnja da u narednih najviše pet godina mi možemo ispuniti sve preostale kriterijume za članstvo! Za neke druge države Zapadnog Balkana, realno je da taj rok mora biti znatno duži. Mi, dakle, ne tražimo da Crnoj Gori bilo ko gleda kroz prste. Tražimo da se naši rezultati realno vrednuju i da nam Evropska komisija jasno kaže: ako budete radili kao do sada, završićete posao za pet godina! To bi bio novi podstrek za državnu administraciju, to bi bila vidljiva perspektiva za naše građane. Konačno, to bi bio znak da Evropska unija istinski drži svoja vrata otvorena za Zapadni Balkan, sa jasnom dinamikom i vizijom budućnosti. U konačnom, to bi dalo novu snagu evropskom entuzijazmu u našem regionu i snažno doprinijelo stabilizaciji prilika i očuvanju mira i bezbjednosti”, zaključio je predsjednik Vlade.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH