Hillary Clinton otvorila dušu: Za poraz su krive dvije stvari, Trump do sada napravio jedan dobar potez

Druga stvar koja je pokopala njenu kampanju bilo je, kako je rekla, “miješanje ruske vlade”, odnosno činjenica da je ruski WikiLeaks počeo da objavljuje hakovane e-mailove šefa njene izborne kampanje Johna Podeste nekoliko sati nakon što je objavljen snimak u kojem se čulo kako Trump na vrlo vulgaran način govori o svojim seksualnim iskustvima sa ženama

Foto: Printscreen

Hillary Clinton, bivša američka državna sekretarka i suparnica Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, u utorak se novom silinom kritike obrušila na izbornu pobjedu američkog predsjednika.

Bivša najmoćnija žena Amerike preuzela je odgovornost za neuspjeh svoje predizborne kampanje, ali je takođe ukazala na dva ključna događaja koja su uticala na ishod izbora.

Prvi događaj je, po njenom mišljenju, pismo direktora FBI-a Jamesa Comeyja od 28. oktobra, koji je prozvao Clinton za “nepažnju” u odnosu na njen privatni e-mail i američkom Kongresu objavio da je ponovo otvorio istragu njenih e-mailova (ta istraga nije okončana ničim konkretnim). To je uplašilo ljude koji su naginjali tome da glasaju za nju, smatra Clinton.

“Da su izbori bili 27. oktobra ja bih bila vaša predsjednica”, rekla je Hilari Klinton CNN-ovoj novinarki Christiane Amanpour na skupu “Žene za žene” koji je održan u New Yorku, prenosi jutarnji.hr.

Druga stvar koja je pokopala njenu kampanju bilo je, kako je kazala, “miješanje ruske vlade”, odnosno činjenica da je ruski WikiLeaks počeo da objavljuje hakovane e-mailove šefa njene izborne kampanje Johna Podeste nekoliko sati nakon što je objavljen snimak u kojem se čulo kako Trump na vrlo vulgaran način govori o svojim seksualnim iskustvima sa ženama.

Dodala je da je i mizoginija imala ulogu u njenom porazu.

Clinton piše knjigu u kojoj se djelimično osvrće na svoj izborni poraz 2016. i zaključuje da su razlog poraza bili događaji koji su se zbili u posljednjih deset dana kampanje.

Clinton je istakla da je osvojila tri miliona glasova više od Trumpa. Kad se Amanpour na to našalila da će predsjednik Trump uskoro da twittuje o tom njenom komentaru, Clinton je rekla:

“Dobro. Bolje nego da se upliće u spoljnu politiku. Ukoliko želi da twittuje o meni, ja sam srećna da na taj način budem diverzija, jer imamo mnogo toga o čemu moramo da brinemo”.

Po pitanju Sjeverne Koreje, Clinton je upozorila da Trump pretjeruje time što je rekao da bi se sastao sa sjevernokorejskim liderom Kim Jung-unom  u pravim okolnostima.

“Ne vjerujem da smo sposobni da na potreban način pritisnemo režim Sjeverne Koreje. Sjevernokoreanci su uvijek zainteresovani da pokušaju da pridobiju Amerikance da dođu i pregovaraju i time podignu njihov status. Morali bismo da budemo vrlo pažljivi oko popuštanja u tom smjeru”, rekla je Clinton.

Prema njenom mišljenju, takvi pregovori otežali bi pronalaženje rješenja sa zemljama u regionu.

Njeni pomoćnici kažu da Hillari sebe u Trumpovim predsjedničkim godinama vidi kao političku aktivistkinju koja progovara kada se pojavi prijetnja pitanjima do kojih joj je stalo. Po njihovim tumačenjima, trenutno je ipak više zanima da pomogne Demokratskoj stranci u 2018. na kongresnim izborima, nego što je zaokupljena oživljavanjem sopstvene političke karijere.

Jedini u nizu dosadašnjih Trumpovih poteza koji je podržala je njegova odluka o bombardovanju Sirije u znak odmazde nakon napada bojnim otrovom, za koji je okrivljen režim Bašara al-Asada.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!