Talat Xhaferi preuzeo funkciju predsjednika makedonskog parlamenta

Prvi sagovornik na toj poziciji mu je bio šef Delegacije Evropske unije u Skoplju, Samuel Žbogar. Xhaferi je prethodno položio zakletvu i na taj način praktično preuzeo dužnost predsjednika parlamenta od svog prethodnika Trajka Veljanoskog

Foto: Printscreen

Novoizabrani predsjednik Sobranja Talat Xhaferi iz albanske partije DUI dobio je ključeve kabineta predsjednika parlamenta Makedonije, a prvi sagovornik na toj poziciji mu je bio šef Delegacije Evropske unije u Skoplju, Samuel Žbogar, piše Al Jazeera.

Xhaferi je prethodno položio zakletvu i na taj način praktično preuzeo dužnost predsjednika parlamenta od svog prethodnika Trajka Veljanoskog.

Nakon susreta sa Xhaferijem, Žbogar je na Twitteru objavio da je Evropska unija spremna da radi sa novim predsjednikom parlamenta na reformama potrebnim za evroatlantske integracije Makedonije, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska. 

Britansko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da podržava demokratsku odluku većine makedonskih zastupnika da izaberu Xhaferija za predsjednika Sobranja.

“Pozivamo sve osobe, institucije i partije da omoguće nesmetan i nenasilan transfer vlasti”, navodi se u saopštenju.

“Što se brže formira vlada, utoliko će brže započeti sprovođenje reformi bitnih za dobro građana Makedonije. U vrijeme pojačanih tenzija, svi lideri trebaju da se suzdrže od podgrijavanja etničkih tenzija. Svako takvo ponašanje je opasno i suprotno interesima nacionalnog jedinstva Makedonije”.

Velika Britanija smatra neprihvatljivim prošlonedjeljno nasilje u Sobranju i apeluje da državne institucije rade svoj posao bez uticaja politike.

NOVA PARLAMENTARNA VEĆINA

Očekuje se da Xhaferi danas informiše predsjednika države o novoj parlamentarnoj većini i mandataru za sastav nove vlade, Zoranu Zaevu.

Zaev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije, sinoć je u razgovoru sa Žbogarom i veleposlanicima nekoliko evropskih država poručio da nakon izbora Xhaferija za predsjednika Sobranja slijedi izbor nove vlade na čelu sa SDSM-om.

SDSM je sinoć saopštio da kazne za protivustavnu opstrukciju prenosa vlasti “uključuju duge zatvorske kazne”.

“Prenos vlasti je naš vrhovni nacionalni interes i svaka opstrukcija u tom smislu predstavlja kazneno djelo protiv Ustava. Nasilnom retorikom organizatora protesta i porukama upućenim putem društvenih mreža podstiče se nemir i šire laži, što pokazuje da postoji organizovani, krvavi scenario kaznenog djela sprječavanja ustavnog poretka terorističkim aktivnostima. Kazne za ovo uključuju dugi zatvor”, piše u saopštenju SDSM-a.

KRIVIČNE PRIJAVE

Makedonska policija je Osnovnom javnom tužilaštvu u Skoplju u utorak podnijela još pet prijava protiv osoba koje su prošlog četvrtka učestvovale u neredima u zgradi Sobranja. u kojim je povrijeđeno 109 ljudi, među kojima i Zoran Zaev.

Do sada je podneseno  20 prijava protiv maskiranih osoba koje su ušle u parlament i učestvovale u neredima pošto što su, nakon završene sjednice, zastupnici SDSM-a i albanskih stranaka izabrali Talata Xhaferija za predsjednika Sobranja.

Predsjednik Ivanov i dalje odbija da dodijeli mandat za formiranje vlade Zaevu, koji je parlamentarnu većinu osigurao uz podršku DUI-ja i Bese. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!