Cetinje uoči sjednice Skupštine i protesta DF: Prijestonica je uvijek čuvala obraz Crne Gore (VIDEO)

Za sjutra je na Cetinju zakazana crnogorska Skupština na kojoj će poslanici usvojiti protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu. Protivnici ulaska Crne Gore u Alijansu okupiće se zbog toga sjutra ispred zgrade Prijestonice tražeći od poslanika da odustanu od svoje namjere i odluku prepuste građanima

Na cetinjskom trgu danas sasvim jedan običan sunčan dan. Mještani ispijaju svoju prvu jutarnju kafu, dok im ustaljenu tišinu remeti po koji francuski turista. Ni jedan kadar ne ukazuje na to da se samo dvadesetak metara dalje Prijestonica priprema za varednu situaciju.

Za sjutra je na Cetinju zakazana crnogorska Skupština na kojoj će poslanici usvojiti protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu. Protivnici ulaska Crne Gore u Alijansu okupiće se zbog toga sjutra ispred zgrade Prijestonice tražeći od poslanika da odustanu od svoje namjere i odluku prepuste građanima. Kažu da će protesti biti mirni.

“Kad se nalazite na velikim istorijskim raskrsnicama, na kojima ne smije da se pogriješi, jedini ko ima pravo da donese odluku, koja je nepogrešiva i koja je obavezujuća, su građani”, kazao je funkcioner Demokratskog fronta Andrija Mandić.

“Pozivamo zato sve građane da dođu sjutra na Cetinje, i one koji su za NATO i koji su protiv NATO-a, jer ovdje se na Cetinju sjutra borimo za slobodu. Nema nikakvih incidenata, naše redarske službe će biti spremne. Kao i 16. oktobra jedno ko može da izazove incident su bezbjednosne strukture ovog kriminalnog režima”, rekao je funkcioner DF-a Nebojša Medojević.

Iz policije danas stiže poruka da su u potpunosti spremni za održavanje sjutrašnjeg okupljanja na Cetinju i da će policijski službenici preduzimati preventivne aktivnosti kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi. Oni upozoravaju da će u slučaju bilo kakvog incidentnog ponašanja energično preduzeti sve zakonom propisane aktivnosti protiv organizatora skupa koji se obavezao na poštovanje zakona, ali i pojedinaca koji se odluče bilo kakav prekršaje ili krivično djelo.

Na dostojanstven i miran protest i demokratski kapacitet, kako kaže, druge strane, računa i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović. 

“S druge strane, apelujem na građane Cetinja da budu uzdržani, jer su naš grad i građani Prijestonice uvijek čuvali obraz i dostojanstvo Crne Gore”, kazao je Bogdanović.

Ipak, iako svi očekuju da će sjutrašnji dan na Cetinju proteći mirno, pripreme koje se već danas preduzimaju po gradu ne govore tako. Policija je već od jutros krenula sa obezbjeđivanjem zgrade u kojoj se nalazi Skupštin, i ulica u njenoj okolini. TV Vijesti je na terenu srela i skupštinsko obezbjeđenje koje je provjeravalo bezbjednosnu situaciju. Kako TV Vijesti saznaje, sve ulice oko zgrade Zetske Banovine biće zatvorene za saobraćaj, okolni parkinzi ispražnjeni, a cijelu zgradu okruživaće policajci. Iz mjera predostrožnosti sjutra neće raditi niko u zgradi Opštine, kao ni Osnovna škola “Njegoš” koja se nalazi u njenoj neposrednoj blizini.

Prema informacijama TV “Vijesti”, gradske službe dozvolile su DF da postavi binu na traženoj lokaciji. Radi se o manjem prostoru ispred glavnog ulaza u zgradu. Sa prostora koji su organizatori izabrali za svoje okupljanje teško da će sjutra vidjeti nekog od poslanika.

Organizatori anti-NATO protesta na Cetinju za sjutra za svoje mjesto okupljanja izabrali su Ulicu Baja Pivljanina. To zvanično jeste adresa na kojoj se nalazi zgrada Prijestonice Cetinje. Međutim, poslanici koji će sjutra glasati o tome da li će Crna Gora ući u NATO ili ne, u zgradu parlamenta ipak  će ući sa zapadne strane.

I dok dio opozicije kritikuje odluku Skupštine Crne Gore da ova sjednica bude održana na Cetinju, jer tvrde da su na taj način pobjegli od naroda, Bogdanović vjeruje da taj događaj po prirodi stvari pripada crnogorskoj prijestonici.

“Važno je iz razloga jer su na Cetinju, kako istorija govori, uvijek donošene one mudre odluke, tako da sam siguran da će i ova sjutrašnja biti jedna od njih”, rekao je Bogdanović.

Građani Cetinja, pak u većini slučajeva, imaju drugačije stavove.

“Da ima generacije koja je 90-te godine branila sve što se ovdje moglo braniti, niko ovdje ne bi došao. Ni DF ni DPS. Sve bi morali da vrše van Cetinja. Jer kad im treba Cetinje evo ih, a kad im ne treba Cetinje onda ga odmah zaborave”, kazao je jedan građanin.

“Mislim da je to dobro. Trebalo bi biti, kad svi kažu da tako treba, onda treba”, kaže drugi građanin Cetinja.

“Ja sam za to, kad bi me pitali kao građanina, da bude referendum, i neka građani odluče šta im treba činjet’”, rekao je građanin Cetinja.

Poslanici, ministri, predstavnici diplomatskog kora, do zgrade Prijestonice sjutra će doći posebnom trasom, koja će biti zatvorena za regularni saobraćaj. Simbolično ili ne, svi oni u Cetinje će ipak ući kršeći makar jedan propis – jednosmjernom ulicom.

Izvor: Vijesti.me 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!